Platsbesparande knep och tillbehör för att optimera lådor och skapa ordning hemma

av Titti Carlberg

26 Juni 2024

Badrumslådor i perfekt ordning

@tidimilso/Instagram

Advertisement

Att alltid veta exakt var man ska leta efter det man behöver och vara säker på att hitta det snabbt är alltför ofta bara en dröm för många av oss. Speciellt när föremålen vi behåller börjar bli för många och det visar sig vara en uppgift som övergår vår förmåga att hålla ordning i lådorna.

Genom att anta rätt strategier och använda rätt tillbehör blir det äntligen möjligt att definitivt återställa ordningen i lådorna utan ansträngning.

1. Regelbunden städning

Städning av en låda

aimee rivers/flickr

Den första strategin att använda för att alltid upprätthålla en regelbunden städrutin, som inte bara garanterar perfekt hygien i lådorna och på alla föremål som ligger i dem, utan också hjälper dig att genomföra en omorganisation genom att slänga allt som är trasigt eller som du inte längre använder. Denna vana är viktig särskilt i de mest fuktiga eller använda miljöerna och därför mer utsatta för smutsbeläggningar och spridning av bakterier och mögel, såsom badrummet eller köket, där rengöring måste utföras minst en gång i månaden, medan det i andra områden räcker med ett årstidsbetonat ingrepp.

Advertisement

2. Arrangörer och boxar

ikea.com

Att ta hjälp av arrangörer och boxar i dina lådor är en annan effektiv strategi som säkerställer bättre och enklare underhåll av ordning på lång sikt. Arrangörer hjälper dig att dela upp dina lådor för att hålla större föremål som kläder, skor, underkläder, textilier, köksredskap och olika papper åtskilda från varandra.

Behållarna kommer å andra sidan att visa sig vara väldigt användbara för att förvara alla mindre föremål genom att separera dem efter sort: tänk till exempel på bestickhållarna, praktiska behållare med mindre fack för att snyggt förvara alla bestick, men också på behållarna till badrumslådorna där du kan förvara hårspännen och accessoarer, sminksvampar, bomullsdisketter och mycket annat. Även skrivbordet kan hållas mer städat med hjälp av behållare i lådorna, tack vare vilka du snyggt kan dela upp pennor, markörer, suddgummi och pennvässare.

3. Metoder och organisation

Pickpik

En sista viktig strategi för att upprätthålla ordning i lådorna är att anta en praktisk organisationsmetod, vid användningstillfället. Om du ordnar om dina föremål så att du alltid har dem inom räckhåll blir de som du använder oftast kommer det inte att hända att du måste rota igenom lådorna för att hitta det du behöver.

Anta denna metod i varje rum i ditt hem så kommer du att se att dina lådor håller sig städade under längre perioder.

  • köket, förvara till exempel bestick och de redskap du använder dagligen i översta lådan, sedan i den andra tillbehör du använder mer sällan som knivar som inte är avsedda för bordet, rivjärn, skärbrädan, silar, konservöppnare, potatisskalare, kapsyler och slutligen, i den nedersta lådan kan du förvara ditt förråd av dukar, förkläden och andra textilier;
  • badrummet bör den mest praktiska lådan användas till de tillbehör du använder varje dag, vilket kan variera beroende på dina vanor: sminktillbehör, bomullsdisketter, svampar, gummiband och hårborstar; i de nedre lådorna kan du istället förvara plattång och järn, trosskydd, lager och reservhanddukar.
  • även i sovrummet, förvara allt du använder ofta, som underkläder eller smycken och accessoarer i de mest tillgängliga lådorna, medan de som är svårare att nå kan innehålla kläder du använder mer sällan;
  • även papper och alla andra tillbehör för hemmet eller hemmakontoret, tänk efter vilka som är dina vanor och välj att ha allt du använder dagligen eller väldigt ofta nära till hands (datorer, blyerts- och bläckpennor, suddgummi, andra tillbehör som används för tillfället och batteriladdare) och ställ undan de andra behållarna på avstånd.

Och du, vilken ordning har du i dina lådor?

Advertisement