Lite plats i köket? Försök att göra dig av med dessa värdelösa föremål för en perfekt organisation

av Hilda Maria Morgan

19 Oktober 2023

Lite plats i köket? Försök att göra dig av med dessa värdelösa föremål för en perfekt organisation
Advertisement

Ordning är inte bara tilltalande för ögat: det handlar om organisation, om att det ska vara praktiskt. Det innebär att du sparar tid och kan utföra dina sysslor snabbt och effektivt, särskilt när det gäller sysslor i hemmet.

Alla har inte stora utrymmen i sitt hem och tvingas därför göra det bästa av varje centimeter av sitt hem, naturligtvis kan en viktig miljö som köket inte, och får inte, vara ett undantag: vi erbjuder dig en liten guide som hjälper dig att reflektera över vad du verkligen behöver med syftet att ta bort vissa värdelösa föremål som bara genererar oreda.

Advertisement

Organisation börjar från sinnet

Organisation börjar från sinnet

Rawpixel/Freepik

Allt utgår från ett mentalt schema, från idén du har om tid och rum: allt hänger ihop. Om du lagar mat och du inte hittar det lämpligaste redskapet vid rätt tidpunkt kan du riskera att förstöra rätten till exempel. Det är därför mycket viktigt inom det kulinariska området att ha allt i ordning, smart placerat och inom räckhåll.

Det bästa rådet vi kan ge dig i detta avseende är att sköta ditt kök på ett så praktiskt och effektivt sätt som möjligt: ​​placera de redskap eller ingredienser som du använder mindre ofta högt upp och tvärtom, håll allt du vet att du använder dagligen vid axel- och höfthöjd.

Det följer att en enorm wokpanna (en för flera personer) skulle vara bäst att placera i ett lågt köksskåp eller också mycket högt upp, till exempel ovanpå köksskåpen (vederbörligen inpackad): en genomsnittlig familj använder inte en sådan stekpanna i vardagen. Uppenbarligen gäller något helt annat för allt som rör bestick, knivar, tallrikar och glas med tanke på den frekventa användningen av dem. Men detta är bara början.

Advertisement

Om du inte har använt den på mer än 6 månader då... behöver du den inte!

Om du inte har använt den på mer än 6 månader då... behöver du den inte!

Freepik

Det som har sagts ovan gäller inte för de köksredskap och tillbehör som inte använts på månader eller ännu värre på flera år: i det här fallet finns det inget behov av att förvara sådana föremål utom räckhåll, i själva verket skulle det vara mycket bättre att ge bort dem! Ge bort dem, återvinn dem om du kan eller släng dem, men låt inte deras ansamling bli ett hinder och en värdelös belastning.

Som en mycket allmän regel kan vi ge dig detta råd: om du inte har använt ett föremål i köket på mer än 6 månader betyder det att du helt enkelt inte behöver det: det är ingen idé att ha ett redskap för att göra desserter i ditt fullproppade skafferi om du ändå inte använder det. Och detta resonemang gäller många, många andra saker.

Udda lock och behållare som du inte längre kan hitta motsvarande lock till, takeaway-bestick, förseglade såser och kryddor (som kanske till och med gått ut), listan kan bli riktigt lång. Gör även i det här fallet dig av med det du egentligen inte behöver och organisera dig på följande sätt.

Gör plats i dina kökslådor

Gör plats i dina kökslådor

Freepik

Börja med det absolut nödvändiga, se mentalt över vad du behöver med början från det absoluta minsta möjliga. Tänk till exempel på dina lådor, vad innehåller de? Två vinöppnare väldigt lika varandra? Skulle det räcka med en, massor av bestick från olika set? Ja, men använder du verkligen alla? Det är bättre att ha ett vardagsset och ett "fint" för speciella tillfällen.

Ett annat element som oundvikligen slutar med att ta plats är de olika typerna av apparater som finns i köket: många utför liknande funktioner eller har tillbehör som kan göra det. Därför är det bättre att bara behålla de mest mångsidiga apparaterna och göra sig av med ett visst tillbehör för att perfekt laga en ovanlig maträtt med en omständlig gastronomisk förberedelse. Även instruktionshäften behövs inte längre eftersom du kan hitta allt online.

Genom att prioritera ditt favoritporslin och de för dagligt bruk, kommer du att kunna organisera hela köket mycket bättre: från skafferiet, kryddhyllan, till skåpen, möblerna och lådorna, allt blir trevligare för ögat och mer praktiskt för användningen.

Advertisement