Bekväm säng utan att spendera en förmögenhet? Du kan skapa din egen madrass med DIY

av Hilda Maria Morgan

18 September 2023

Bekväm säng utan att spendera en förmögenhet? Du kan skapa din egen madrass med DIY
Advertisement

Gör-det-själv låter dig lösa många situationer – även problematiska – som kan uppstå hemma på ett ekonomiskt, men framför allt alltid personligt sätt. Även när madrassen är förstörd och vi vill ersätta den med en ny: då kan vi bygga en med våra egna händer.

Det är ett projekt som kräver ett minimum av förberedelser, men som sedan låter oss ha höga och bekväma madrasser till ett avsevärt reducerat pris jämfört med de som vem som helst skulle vilja köpa. Faktum är att online kan du hitta indikationer för att tackla denna utmaning med gör-det-själv, som de exempel som visas nedan.

Advertisement

Bygga madrassen med dina egna händer

Bygga madrassen med dina egna händer

CHEST'ER/YouTube

Varje madrass är gjord av olika material inuti, som sedan i stängs in i ett fodral som är det överdrag som vi oftast rengör. Beroende på dina behov kan den bästa madrassen vara den i polyuretanskum, fjädrar eller latex. En av dessa är huvudkomponenten, till vilken andra lager läggs till.

Du måste därför bestämma dig för vilken referensmodell som du ska ha (om det är skum, fjädrar eller latex) och alltid tänka på att du även kan lägga till ett eller två lager latex för ökad komfort, med hänsyn till kompaktheten hos latexen du väljer.

Vanligtvis, med rikliga 7 cm latex hittar du en bra kompromiss, kanske uppdelad mellan ett medelhårt lager och ett mjukt ovanpå. Kompositionen är en sorts smörgås: vi börjar med ett baslager, som kan vara av mycket tjock filt och sedan läggs huvudkomponenten (skum, fjädrar eller latex) in, och ovanpå det, som vi sa, ett ytterligare lager av latex i varierande tjocklek, beroende på behov.

När det gäller fodralet behöver du ett av rätt storlek, och det kan också vara en gammal madrass som är kompatibel i storlek. Det viktiga är att den har dragkedjor för att kunna tas på bekvämt.

Advertisement

DIY-madrass: hur man gör

Ett populärt exempel är vad du kan se i den här videon. Materialen som används är: ett block av oberoende pocketfjädrar, två bitar av tjock filt (8 mm), lika stora som madrassens yta; kokosfiberrulle (10 mm); ett lager latexskum (20 mm), 40 mm tjocka latexskumutskärningar för sidoskyddsremsorna; quiltat tyg för handsömnad av fodret, med tillhörande dragkedjor.

Som du kan se i videohandledningen, med hjälp av spraylim, börjar hantverkaren från filtbasen, limmar fast latexremsorna på sidorna, som för att skapa en "låda" att fylla. Gå sedan vidare till att fylla med fjäderpaketet och sedan följer de andra lagren. Överdraget är faktiskt sytt efter mått för att kunna innehålla det hela: en handgjord produkt från A till Ö.

Skulle du prova detta?

Advertisement