7 skuggälskande växter att odla i krukor inomhus eller i trädgården

av Hilda Maria Morgan

20 Juli 2023

7 skuggälskande växter att odla i krukor inomhus eller i trädgården
Advertisement

När du väljer att odla en växt är det lätt att falla in i misstaget att tro att de alla behöver massiv exponering för solljus och att ge upp om du inte har minst ett väl upplyst fönster. Faktum är att inte alla växter behöver stå i fullt solljus, tvärtom: vissa älskar definitivt skuggiga platser och kan trivas även i de mörkaste lägenheterna.

Genom att välja rätt art kan du därför även skapa ett underbart och välkomnande hörn av en skuggig trädgård, balkong eller altan, eller någon plats som du kanske har försummat hittills av rädsla för att växterna skulle drabbas av brist på ljus.

Nedan listar vi 7 skuggälskande växter som mycket gärna ger färg till dina mörka områden!

Advertisement

1. Sötpotatis (Ipomoea batatas)

1. Sötpotatis (Ipomoea batatas)

_feffers_/Reddit

Sötpotatisen är lättodlad och kräver inte mycket skötsel om den odlas för prydnadsändamål. Dessa växter blommar sällan, men det stora utbudet av sorter möjliggör intressanta kromatiska effekter tack vare de olika färgerna på bladen, som kan vara flikiga eller hjärtformade. Sötpotatisen växer också mycket bra i skuggan, den behöver bara vattnas ofta.

Advertisement

2. Begonia (Begonia spp.)

2. Begonia (Begonia spp.)

Pixabay

Det finns många arter i begoniasläktet som kan odlas framgångsrikt i krukor, inklusive Begonia rex som uppskattas för sitt slående bladverk. Begonia älskar skuggiga platser och kräver frekvent bevattning och rik krukjord.

3. Pensé (Viola x wittrockiana)

3. Pensé (Viola x wittrockiana)

Koichi Oda/Wikimedia Commons

Utbredd och uppskattad för sina färgglada och underbara blommor, penséer kan blomma på våren eller hösten och förenas av det faktum att de uppskattar skuggiga platser och ett svalt klimat.

4. Palettblad (Coleus scutellarioides)

4. Palettblad (Coleus scutellarioides)

Pixabay

De olika palettbladssorterna är mycket uppskattade för de fantastiska färgerna på deras bladverk och producerar diskreta blommor i färger från blått till lavendel. Dessa växter föredrar morgonljus och eftermiddagsskugga, även om vissa sorter är mer toleranta mot värme och ljus.

5. Murgröna (Hedera spp.)

5. Murgröna (Hedera spp.)

Digigalos/Wikimedia Commons

Murgröna är känd som en invasiv växt i sitt naturliga tillstånd, men den kan framgångsrikt odlas i krukor och hjälper till att försköna våra balkonger och trädgårdar. Den trivs mycket bra i skuggan, helst i ett fuktigt klimat eftersom ett torrare klimat lätt kan få den att hysa kvalster.

Advertisement

7. Oxalis (Oxalis spp.)

7. Oxalis (Oxalis spp.)

AdditionalZebra/Reddit

Oxalis är mycket uppskattad för sina mycket speciella blad som liknar klöver, det är faktiskt en växt med riklig sommarblomning, vilken uttrycks bäst om den odlas i halvskugga. Den gillar inte blöta jordar och för frekvent bevattning och är därför ganska lätt att sköta även för de som närmar sig trädgårdsarbete för första gången.

Har du redan valt vilka växter som ska pigga upp din skuggiga trädgård?

Advertisement