Shabby chic-sovrum: 12 idéer för att inreda det på ett romantiskt sätt

av Hilda Maria Morgan

01 Oktober 2023

Shabby chic-sovrum: 12 idéer för att inreda det på ett romantiskt sätt
Advertisement

Ett moln av mjuka färger, som beroende på smak kan vända mer mot enkla eller överdådiga element: detta är den shabby chic design som gör ett sovrum till ett rum av total romantik. Återvunnet trä, smidesjärnsstrukturer, ödmjuka material återbesökt och utsmyckat med tygrester. Och allt i pastellfärger av puderdosa, pärlgrå, krämvit och liknande.

Den stilistiska koden är tydlig, liksom det intryck vi vill ge: en dämpad värld, som ur en dröm, helt romantisk men där elegans uppnås genom att blanda ihop återvunna föremål, enkla material och några riktigt chica detaljer.

Advertisement

Sängram i järn

Även om sängstrukturerna i ett shabby chic rum inte bara behöver vara gjorda av smidesjärn, eftersom de i trä, även mycket enkla, kan passa mycket bra, finns det faktiskt ingenting som järn som påminner om en svunnen tid vad det gäller utseende. Dekorerade sänggavlar, med järnet vanligtvis målat (även avskalat) krämvitt, grått eller andra mycket bleka och milda färger. Och så massor av filtar och kuddar som kompensation!

Advertisement

Det kommer sedan bli nödvändigt att balansera detta uråldriga utseende med modern komfort, garanterad av sängbottnar och madrasser gjorda specifikt för detta ändamål, men om balansen hittas är detta val idealiskt för ett helt shabby chic rum.

De kan vara mer fyrkantiga och seriösa, men också mer kurviga och romantiska: de är bara det första steget i en temainredning.

Det superromantiska sminkbordet i sovrummet

Ett chict sovrum kunde en gång i tiden inte sakna ett hörn att ägna åt sminkbordet, att kunna hysa ett i sovrummet innebär även idag att ha en riktig pärla. Om utrymmet tillåter det är drömmen för dem som älskar den här stilen att ha en antik möbel, med dekorationer och utföranden att beundra.

Om det saknas utrymme, men inte initiativ, då är det läge att tippa vågen lite mer mot shabby-hållet och satsa på en iögonfallande vintageåtervinningsidé: förvandla en gammal resväska till ett minisminkbord!

Advertisement

Shabby chic tyger och gardiner

Även om begreppet shabby får en att tänka på det essentiella, på det som blivit lite gammalt, så är shabby chic-stilen, åtminstone när det kommer till hushållslinne, faktiskt överflödets rike, till och med överdriftens... Om än i pastelltoner.

Så bomull eller andra vanligare tyger kan kombineras med slöjor, spetsar och fint broderade tyger. En triumf av spets, av raffinerat utförande, som kommer att göra varje gardin, överkast, kudde eller filt till ett litet mästerverk.

Advertisement

Inredningstillbehören i ett shabby chic-sovrum

Ma kommer knappast att vilja placera moderna och essentiella lampor i ett sådant sammanhang. Vi kommer snarare att välja lampskärmar med vintagelook, kanske till och med med handgjorda lampskärmar gjorda av bomull, linne eller jute.

Men även för dem kan det aldrig bli för många rosetter och spetsar!

Advertisement

Runt om i rummet missar du sedan aldrig möjligheten att lägga till charmiga och romantiska detaljer, föremål som också är rejäla vid beröring, sådana som man gärna vill peta på.

För att våra foton anstränger vi oss därför med kreativ återvinning, alltid med utgångspunkt från gamla föremål som används på ett nytt sätt – detta så klart när du inte vill använda vintageramar.

Alltså kan gamla fönster bli ramen till för dina favoritfoton...

Advertisement
Pinterest

Pinterest

... Men, som vi sa, även en vintageram med grandiosa dekorativa motiv kan hitta sin plats i dessa miljöer, och kan till och med hysa moderna bilder inuti!

Vilket är ditt idealiska shabby chic-sovrum?

Advertisement