Skapa ett soffbord genom att återvinna gamla blomkrukor med gör-det-själv

av Titti Carlberg

27 April 2024

Advertisement

Att hitta det perfekta soffbordet till vardagsrummet kan vara en svår uppgift, inte bara på grund av att välja den modell som bäst passar inredningsstilen, utan också på grund av de ibland höga kostnaderna på de kommersiella produkterna som finns på marknaden.

DIY kan oftast vara det rätta valet om man behöver färdigställa inredningen i vardagsrummet när man har en begränsad budget. Bland de många möjliga materialen, är gamla blomkrukor ett allmänt tillgängligt val för oss eftersom de är väldigt mångsidiga. Nedan visar vi 3 enkla projekt som är lätta att utföra.

Advertisement

1. Soffbord av terrakotta och marmor

collectivegen.com

Gamla terrakottakrukor är perfekta för att skapa underbara soffbord: ta en stor terrakottakruka och en bänkskiva av marmor eller trä för detta projekt.

Du behöver inga stora gör-det-själv-kunskaper för att skapa ett snyggt soffbord med dessa enkla verktyg: rengör terrakottakrukan ordentligt med vatten och vinäger eller vatten och citron, gnugga lätt på fläckarna, om det finns några, eller mer synliga beläggningar med en mjuk borste. Låt den torka, gärna lufttorka i solen, vänd sedan krukan upp och ner och täck botten med epoxilim eller akryllim och lägg marmor- eller träytan ovanpå. Vänta några timmar på att allt ska torka, sedan är ditt soffbord redo för användning.

Advertisement

2. Soffbord med behållare

lumberinmyminivan.com

Om du behöver en multifunktionell möbel i din lilla bostad, varför inte skapa ett soffbord med förvaring? Välj den sortens kruka du föredrar: terrakotta, plast eller cement, vilken sort som helst är lämplig för detta projekt. Det viktiga är att krukan är tillräckligt stor för att vara en bekväm behållare för dina filtar och föremål. Skaffa även en stödyta av trä som du enkelt kan måla om i den färg du föredrar, lägg den sedan helt enkelt ovanpå den valda vasen. Om du vill kan du säkra de två delarna av ditt förvaringsbord med gångjärn för att underlätta öppning och stängning.

3. Timglasbord

Timglasbord

workshop.bunnings.com.au

Om du älskar enkelheten i linjerna och betongens konkreta, skapa då ett timglasbord som blir perfekt både som soff-  och nattduksbord.

För detta projekt behöver du två krukor av harts, en stödyta av trä, stuckatur och färg. Börja med att foga ihop krukorna genom att limma fast botten, lägg trästödytan ovanpå den övre krukan. Täck hela strukturen med vit sprayfärg. Injektera hela strukturen, vänta tills den torkar helt och ditt projekt är klart för användning.

Det finns många fler projekt som du kan utföra för att återvinna dina gamla blomkrukor, vilka känner du till?

Advertisement