Skålar att slänga? Återvinn dem kreativt! 12 idéer för plast, trä, glas och metall

av Titti Carlberg

25 April 2024

föremål gjorda av gamla återvunna köksskålar
Advertisement

Vi använder skålar dagligen, speciellt i köket. Faktum är att de används för att förbereda deg och fyllningar, för att servera rätter på bordet, för att lägga in rester i kylskåpet och så vidare. Och de kanske också är användbara som behållare för småsaker i andra rum. Men när tiden går och de slits ut eller vi tröttnar på att se dem, måste vi då nödvändigtvis slänga dem? Nej, inte om vi kommer på några idéer för att återvinna dem på ett kreativt sätt.

Advertisement

1. Ett öppet terrarium

TerraFloriStudio/Etsy

De i glas är perfekta för att bli ett öppet terrarium: att återskapa en sorts miniatyrträdgård i dem, med olika lager av jord och olika växter tillsammans: resultatet är ett vackert föremål att visa upp nästan var som helst!

Advertisement

2. En behållare för potpurri

HeldCrafted/Etsy

Men om vi istället vill sprida en väldoftande parfym på ett dekorativt sätt, finns det inget som är bättre än en potpurri. Lägg i blomblad och torra blad, kryddor, kottar och vad som helst som fungerar bra, med vår favoritdoft!

3. DIY jättestearinljus

hometalk.com

Att skapa egna stearinljus är inte svårt, du behöver bara förstå grunderna och sedan förbereda dem i vilken behållare som helst. Om du vill göra det i en skål för att skapa ett jätteljus behöver du tre eller fyra vekar för att få det att brinna på ett jämnt sätt, och det kommer att vara fantastiskt att se det tänt mitt på bordet!

4. Ordning på smyckena i skålar

Amazon

Småskålar av keramik eller trä är idealiska för att städa upp små föremål, som de smycken du använder ofta: du har dem till hands utan att behöva leta. Och dessa skålar fungerar också utmärkt som ficktömmare innanför ytterdörren.

5. En elegant vattenskål till fåglarna

Jerri Dawson/Pinterest

Har du några stora, inte för djupa skålar av porslin? Du skulle kunna förvandla dem till fantastiska fågelbad: de pryder trädgården på ett elegant sätt och hjälper även dessa nyttodjur att dricka.
Om du använder en i metall är det dock bättre att placera den i skuggan.

 

Advertisement

Mittpunkt, men också som godisskål

Pinterest

Karameller, chokladbitar och andra liknande godsaker: det är alltid trevligt att ha det redo att anvjutas ibland och de fungerar även bra som mittpunkt på bordet. En söt skål, kanske till och med upphöjd på en piedestal som du kan montera under den själv, är perfekt!

7. Som en måttbeställdpresent

Pinterest

Vill du skapa en presentkorg till en vän eller släkting? Det går bra att använda en skål!

Advertisement

8. En flervåningsskål

knickoftime.net

Om du har flera skålar av samma modell men i olika storlekar kan de vara idealiska att montera på en pelare för att skapa flervåningsskålar. Det kan vara ett sätt att förvara föremål av alla slag samtidigt som det är utrymmesbesparande, eller så kan du till och med tänka på att använda det som ett stöd att dekorera med växter eller med årstidsbetonade dekorativa element.

9. Helt enkelt en alternativ föremålsskål

littlevintagecottage.com

En skål som är i bra skick kan alltid bli en rymlig och bekväm behållarfe för småsaker. Men en i trä är ännu mer lämplig: du kan täcka insidan med decoupagetyg och måla utsidan som i detta fall!

Advertisement

10. En kruka för suckulenter

It's a Mod, Mod World/Pinterest

Om du kan dosera vattnet som ska ges till suckulenter som står i en kruka utan dräneringshål, så kan vilken skål som helst bli ett planteringskärl. Det är dock alltid bättre att överväga skålar som du kan göra hål i botten (3 eller 4) för bättre hantering av växterna.

11. Lampskärmar till unika taklampor

Pinterest

Om skålarna är gjorda på ett speciellt sätt eller kanske snygga? Du kan då överväga att förvandla dem till originella lampskärmar för gör-det-själv-taklampor.

Advertisement

12. Ishink på festen

modishstore.com

Om skålen i fråga är rymlig och vi vill njuta av en kall öl eller andra kalla drycker under de varma somrarna, förvara den redo att fyllas med is så att den förvandlas till en ishinkOch om det inte är en snygg skål kan du alltid stoppa in den i en flätad korg!

Gillade du någon av idéerna för att återvinna dina gamla skålar?

Advertisement