Återvinn korkar: 14 riktigt överraskande och originella gör-det-själv-skapelser

av Hilda Maria Morgan

27 September 2023

Återvinn korkar: 14 riktigt överraskande och originella gör-det-själv-skapelser
Advertisement

Hur många gånger har du korkat upp en flaska vin och sedan slängt dess kork? Har du någonsin stannat upp och funderat på hur dessa korkar skulle kunna återanvändas för att skapa något nytt? I själva verket, som alla träföremål, kan korkar bli ett utmärkt råmaterial för att skapa verkligt unika och originella skapelser.

Väggdekorationer, riktiga konstverk, men också användbara föremål som nyckelringar, smyckeskrin, anslagstavlor, fågelbord och mycket mer: det finns verkligen många skapelser som du kan göra med några korkar och en god dos kreativitet. Så börja samla dina korkar när du unnar dig ett glas, de kommer att komma väl till pass för intressanta hantverk.

Om du skulle ha ont om idéer föreslår vi 14 riktigt överraskande och originella skapelser att hämta inspiration från nedan.

Advertisement

1. Nyckel- och glasögonhållare i kork

Räck upp handen om du aldrig vet var du ska lägga dina nycklar när du går in i ditt hem. Korkar ger dig lösningen: limma helt enkelt samman dem inuti en ram, lägg till några krokar och du är klar. Med ett gummiband kan din nyckelhållare också användas till solglasögon.

Advertisement

2. Från korkar till glasunderlägg

Om ditt ledord hemma är renlighet, så kan du absolut inte klara dig utan mugg- och glasunderlägg för att undvika risken att råka få fula fläckar på bord och möbler. Skär korkarna i skivor och limma ihop dem, de blir perfekta.

3. Bricka eller grytunderlägg?

På tal om att skydda dina ytor, vad sägs om en praktisk bricka, som förvandlas till ett grytunderlägg vid behov? Ha kul med att ge den den form du föredrar genom att använda skivade korkar, du kan också prova att skära dem på mitten på längden eller använda hela.

4. Fågelbord av kork

Om du älskar naturen och vill återskapa ett hörn av mysig frid på din balkong eller i trädgården, kan du skapa ett fågelbord för att locka till dig fåglar. En stor kartongrulle, några korkar och ett rep räcker för detta ändamål.

5. Vägg av korkar

Skulle du vilja renovera ditt kök, men din budget tillåter dig inte att spendera stora pengar för tillfället? Skapa en vägg av korkar! Det kommer att kräva flera timmars arbete, men ditt kök kommer att göras om till det bättre nästan helt utan kostnad!

Advertisement

6. Redskapshållare

Vad sägs om en snygg redskapshållare gjord helt enkelt genom att stapla korkar?

7. Dörrkrans

Dörrkransar är magnifika dekorationer för att välkomna gäster genom att följa årstiderna. Du kan enkelt göra dem med korkar som bas; till våren kan du lägga till blommande grenar, på sommaren snäckor och dekorationer med marint tema, på höstens ekollon, kastanjer och gulnade löv, medan det på vintern räcker med ett stänk av snö på några järnekgrenar. Eller hur vore det med att sätta dit några suckulenter istället?

Advertisement

8. Litet terrarium av korkar för suckulenter

En kork kan lätt förvandlas till en liten kruka för suckulenter. Gör en komposition av det, det blir en underbar grön dekoration för din vägg.

9. DIY-gardin av kork

Att skugga dörrar och fönster är viktigt när värmen blir outhärdlig; så varför inte göra några korkgardiner? De hjälper till att hålla värmen ute, samtidigt som de tillåter luften att komma in, vilket skapar ett milt drag. Och du kan anpassa dem som du vill, låta dem vara naturliga, måla dem eller pryda dem med pärlor, burkflikar och mycket mer.

Advertisement

10. DIY-korkmatta

För ditt kök eller badrum kommer en korkmatta att vara ett riktigt universalmedel och kommer att lägga till en originell dekoration till miljön.

11. Anslagstavla

Gör enkelt en anslagstavla för att fästa räkningar, post och anteckningar: det räcker med korkar, lim, rep, band och färg för dekorationerna och häftstift.

Advertisement

12. DIY-väggsmyckeskrin

För att hålla ordning på halsband, armband och klockor, är allt du behöver är några korkar, ett rep och några krokar, sedan kan du skapa ett praktiskt DIY-smyckeskrin att hänga på väggen.

13. Originell tavla

Förvandla dig själv till en sann konstnär genom att skapa en tavla med korkar; du hittar många intressanta idéer på webben som du kan inspireras av, det kommer att räcka för släppa loss din fantasi.

Advertisement

14. DIY-ljuskrona från korkar

Inte bara dekorationer och små föremål, utan även riktiga möbler och inredningstillbehör kan tillverkas med kork. Vad tycker du till exempel om en superoriginell ljuskrona? Men inte nog med det: du kan också göra soffbord, sittplatser med stolar och pallar och till och med små skåp eller fåtöljer.

Vilket av dessa projekt är din favorit? Hur återanvänder du korkar?

Advertisement