Vet du inte vad du ska göra med plastpåsarna? Du kan återvinna dem på minst 5 användbara sätt

av Hilda Maria Morgan

25 September 2023

Vet du inte vad du ska göra med plastpåsarna? Du kan återvinna dem på minst 5 användbara sätt
Advertisement

Plastpåsar finns verkligen överallt i vårt ekosystem, och icke biologiskt nedbrytbara sådana innebär en verklig nackdel för det. Men de kan bevaras och återanvändas så många gånger som möjligt innan de hamnar i soporna, när vi har varit tvungna att introducera dem i huset. Faktum är att om det är att föredra att försöka använda återanvändbara och miljövänliga påsar och behållare så vet vi att det ibland är svårt att undvika att använda plast.

Att använda dem på användbara sätt hemma blir därför en resurs att överväga, med tanke på att de på grund av deras egenskaper – framför allt att de är vattentäta – kan vara rätta för oss under olika omständigheter. Låt oss titta på några av dem nedan.

Advertisement

Förvandla plastpåsar till presentförpackningar

Förvandla plastpåsar till presentförpackningar

Tutorial via upcycledesignlab.com

Med lite kreativitet kan varje plastpåse bli ett personligt presentpaket. Du kan ha kul genom att dekorera det hur du vill och det kommer att kunna återanvändas otaliga gånger. Välj ett mönster du gillar och var kreativ!

Advertisement

Plastpåsar vid regn

Vädret kan verkligen vara oförutsägbart och ibland överraskar oss ett skyfall när vi är hemifrån utan att vara ordentligt utrustade. För att undvika att dina icke vattentäta skor ska bli genomblöta är det praktiskt att ha några påsar till hands, kanske hopvikta i väskan eller ryggsäcken, eller också i bilen utan att behöva ta upp plats, redo för alla eventualiteter.

Allt du behöver göra är att trä på dig påsarna om skorna och knyta dem runt fotleden så slipper du att dina skor blir alltför blöta. Var dock försiktig: genom att göra detta tappar skorna fästet om marken, så det rekommenderas för korta färder och i vilket fall som helst bör du vara uppmärksam på dina steg.

Dessutom kan de bredare plastpåsarna hjälpa oss att skydda ryggsäckar, väskor och till och med göras om till en tillfällig regnrock – åtminstone för att täcka axlarna; eller kanske till och med förvandlas till en hatt!

Plastpåsar som handskar?

Det finns tutorials med hjälp av vilka du enkelt kan göra handskar att använda hemma för olika sysslor, med början från plastpåsar!

Men ännu enklare kan plastpåsar (även de från snabbköpets fruktstånd) fungera som en snabb handske: stoppa in handen i påsen och ta upp föremålet du inte vill eller kan röra med händerna, vänd sedan påsen ut och in så att allt du greppar hamnar inuti påsen. Utan att behöva använda engångshandskar. Ett hjälpmedel som kan vara användbart när vi är ute och går.

Förvara penslar i plastpåsar

Målar du en vägg men behöver ta en paus? För att förhindra att färgen får borstenpenseln att hårdna, utan att behöva tvätta den, kan du helt enkelt ta en plastpåse, vira den runt penseln och stäng sedan tätt med en gummisnodd eller ett band runt handtaget, så att borsten förbli i en miljö som inte tillåter något att andas.

Knäskydd med plastpåsar

Hur många gånger måste du inte ställa dig på knä på marken när du gör trädgårdsarbete? Visst, vi brukar ha arbetskläder som kan bli smutsiga, men varför förstöra dem alltför mycket när vi kan skydda dem? Linda en eller flera plastpåsar runt knäna, det kommer att skydda kläderna och om vi också hade annan plast att använda skulle vi också kunna vaddera detta rudimentära "knäskydd" lite för att göra hela operationen i trädgården lite bekvämare.

Advertisement
Creativo

Creativo

Hur föredrar du att återvinna plastpåsar?

Advertisement