Städa med kreativ återvinning: använd plåtburkar för att organisera dina utrymmen med fantasi

av Hilda Maria Morgan

23 September 2023

Advertisement

Det finns vardagsföremål så mångsidiga att det nästan är synd att göra sig av med dem efter att man bara använt dem en gång istället för att återvinna dem på något kreativt sätt, som i fallet med plåtburkar. Vi kan råka hitta dem hemma i köket men inte bara, och vi slänger dem alltid i soporna när de är tomma. De används för många livsmedel i olja, olika konserver; men även för vissa typer av färg och andra gör-det-själv-produkter. Ändå kan burkarna i fråga, med sin mycket bekväma form, fortsätta att användas som användbara behållare, prydda med handgjorda dekorationer och sedan användas för att organisera våra utrymmen efter våra behov.

I vissa fall kommer du behöva rengöra dem väl och framför allt arbeta på eventuella vassa kanter för att göra dem ofarliga, men sedan är de redo att anpassas som du vill. Kolla in idéerna nedan.

Advertisement

Organisera i köket med plåtburkar

När de är stora och rymliga är de idealiska för att ställa i ordning slevar, spatlar och köksredskap, för att alltid hitta allt vi behöver i farten, utan att behöva rota i lådor i timmar.

Advertisement

På bordet, eller utomhus: idéer för återvinning av burkar

Det är lätt att fästa burkarna på ett trästöd, oftast en träskiva med bekvämt handtag, och på så sätt skapa en bestickhållare att ta med när man äter i trädgården eller på balkongen, eller också när man förbereder en buffé!

En annan populär idé är att foga ihop burkarna, limma samman dem och knyta ihop dem med snören, band av olika slag och göra ett salt-, peppar- eller oljehållare att ha i mitten av bordet, eller att fylla med det som kan behöva används under en måltid.

Från plåtburkar till tidlösa pennhållare

Som praktiska behållare hjälper de också mycket på skrivbord: de kan dekoreras på tusen sätt och sedan fyllas med pennor.

Utsidan kan målas, kläs in med tyg eller kork eller lindas in med snöre. Det finns inga felaktiga idéer, om du gillar tekniken att använda!

Advertisement

Sy-"burken"

Tutorial via sewverycrafty.com

Om du älskar att sy, kommer det att vara användbart att ha en slags miniatyrlåda, med de saker du som oftast behöver och du kan skapa en med hjälp av en burk, "klädd" med ett fodral med fickor, så att allt finns inom räckhåll.

Förvarings-, bords- eller köksarrangör: idéer för återvinning av plåtburkar

Bestickhållaridén, med burkarna fästa på ett stativ med ett centralt handtag, fungerar faktiskt för alla typer av föremål, inte bara bestick.

Advertisement

Och burkarna kan även fästas på hängande paneler, för att fylla ledigt utrymme på väggarna istället för på arbetsbänkarna.

En annan platsbesparande idé är en föremålshållare gjord med burkar monterade på en roterande bricka: du kan ställa allt möjligt på den och allt blir lätt att hitta.

Advertisement

Fler idéer för att dekorera dina återvunna burkar

Oavsett vilken typ av projekt du har i åtanke, kommer burkarna nästan säkert att behöva prydas. Vanligtvis är de täckta: du kan använda färgade tyger, papper, filt eller EVA-gummi och alla andra material du tycker kan passa för att omge plåtcylindrarna.

Återigen kan du skapa "kappor" genom att virka, kanske just för virknålsburken!

Har du redan återvunnet plåtburkar hemma?

Advertisement