Återanvänd gamla glasburkar med dessa 14 intressanta kreativa förslag

av Hilda Maria Morgan

13 September 2023

Återanvänd gamla glasburkar med dessa 14 intressanta kreativa förslag
Advertisement

Glas är bland de mest utbredda materialen för konservering av mat: baljväxter, såser, sylt och marmelader är bara några av de produkter som kan förvaras långsiktigt tack vare detta material och nästan dagligen tömmer vi någon burk på våra hemgjorda eller inköpta produkter.

Glas är både vackert och otroligt mångsidigt, det är ett perfekt material för många kreativa projekt och kan ge liv åt många olika föremål, från ljusstakar till blomvaser, från spargrisar till pennhållare och till och med tvålbehållare; om du är en experthantverkare skulle du också kunna överväga mer ambitiösa projekt som ljuskronor med gamla glasburkar.

Om du har många glasburkar hemma som du inte vet hur du ska återanvända tipsar vi nedan om 14 intressanta kreativa förslag som använder sig av just dem.

Advertisement

1. Målade ljuslyktor

Gör underbara ljuslyktor genom att helt enkelt måla dina glasburkar. En mall av den form du föredrar kommer att vara perfekt som dekoration.

Advertisement

2. Dekorativa vaser eller presentidéer

Snöre, garn, jute och spets är perfekta för att göra dekorativa vaser som även kan användas som presenter till ceremonier och speciella tillfällen.

3. Badrumsarrangör med glasburkar

Fäst glasburkar på en träskiva som du hänger upp på väggen för att skapa en perfekt organizer till ditt badrum.

4. Nåldyna med behållare

Allt du behöver göra är att lägga till en dynalocket av dina burkar för att skapa mycket originella nåldynor med behållare.

5. Originella glas

Vill du förvåna dina gäster med originella glas till deras drinkar? Måla glasburkar med glada mönster och stick in ett sugrör genom locket!

Advertisement

6. Små planteringskärl för suckulenter

Glasburkar blir de perfekta planteringskärlen till dina suckulenter: så som de är, inklädda med färgade trådar eller snöre, men också målade, allt du behöver göra är att lägga i jord och plantera växten för att dekorera ditt hem.

7. Dekorerade glasburkar

Decoupage är den perfekta tekniken för att dekorera dina glasburkar: använd blad, blommor eller papper för originella behållare och ljushållare.

Advertisement

8. Redskapshållare med glasburkar

Har du någonsin funderat på att återanvända glasburkar som köksredskapshållare? Dekorera dem efter önskemål med snöre, färg eller decoupage. De kommer att vara användbara och samtidigt mycket dekorativa.

9. Bordslampa i glas

Om du vill prova på lite mer utmanande projekt, gör en bordslampa med dina gamla glasburkar. Det finns riktigt många dekorativa idéer att välja mellan!

Advertisement

10. Tvålbehållare med glasburkar

Är inte hemgjorda tvålbehållare gjorda av glasburkar bedårande? De är också otroligt lätta att göra!

11. Pennhållare

Ha kul med dina barn genom att dekorera glasburkar för att göra originella pennhållare till deras skrivbord.

Advertisement

12. Glasburk dekorerad med mosaik

Trasiga snäckor och decoupagelim hjälper dig att skapa en magnifik glasburk dekorerad med mosaik. Som pennhållare, ljushållare eller blomstervas – det ett underbart dekorativt inslag.

13. Blomvas

På tal om blomvaser, även tomma flaskor kan få nytt liv som dekorativa element.

Advertisement

14. Glasburkar som ljuskrona

Slutligen, om du är trött på de vanliga projekten, prova dig fram med att göra en ljuskrona med glasburkar: du kan ge fritt spelrum åt din kreativitet med olika kombinationer och former!

Med vilket projekt tänker du börja för att återvinna dina burkar?

Advertisement