IKEA-hacks för barnens sovrum: briljanta knep för att skapa ett färgstarkt och roligt utrymme

av Hilda Maria Morgan

24 September 2023

IKEA-hacks för barnens sovrum: briljanta knep för att skapa ett färgstarkt och roligt utrymme
Advertisement

Att inreda barnens sovrum roligt för föräldrarna, men det är också en utmaning: det ska bli en trygg men stimulerande plats, där det finns plats för allt man behöver och där man kan städa utan allt för mycket ansträngning. Således inspireras vi av fantasifulla idéer för att ge en helt personlig känsla till varje sovrum. Ett sätt att göra detta på är att använda sig av DIY, även med hjälp av vanliga "startdelar".

Det är vad som händer när du gör om en möbel eller ett tillbehör till en annan användning: filosofin bakom varje IKEA-hack. Nedan hittar du några idéer för att använda tillbehör och möbler från den svenska möbeljätten, kombinerade och förvandlade till möbler till barnens sovrum!

Advertisement

Barns sovrum: skapa ordning

Det första man ska se till i barnens sovrum är att allt har ett förvaringsutrymme, annars blir det blixtsnabbt kaos. Därmed är öppna IKEA-möbler, liksom KALLAX, formidabla allierade för att dela upp leksaker och allt annat som barnen vill använda varje dag. Märk bara allt ordentligt!

Advertisement

IKEA-dockskåpet blir en polisstation... Men inte bara det

Bland IKEA-leksakerna finns dockskåpet i trä, FLISAT. Vem har dock sagt att det bara är till för dockor? Om du byter bakgrund med papper eller klistermärken kan det bli en polisstation, fylld med bilar och karaktärer och ett tema, och det kan också bli vad som helst annat: sjukhus, skola, teater... Endast din fantasi sätter gränser!

Leksakståg i barnrummet

Leksakståg fascinerar barn från alla tider och med LILLABO-setet, monterat specifikt på en av de mest klassiska och kända möblerna från den svenska jätten, nämligen den superekonomiska LACK, kan du skapa en tredimensionell tågbana som ni kan leka med i timmar. Bordet har dock väldigt vassa hörn: det är bäst att skaffa skydd som UNDVIKA hörnskydd.

IKEA-hack för barn även i trädgården

Vilket barn tycker inte om att baka kakor av lera? Du kan därför skapa ett speciellt kök genom att fylla TROFAST-lådorna med sand (eller jord) och lägga dem i KNAGGLIG trälådorna. Perfekt på balkongen eller i trädgården!

Oändligt med gosedjur, som sedan pryder dörren eller väggen

Inte bara barn: även vuxna älskar gosedjur och hur många gånger ger föräldrar, släktingar och familjevänner inte ett till de små hemma? Alltså förökar de sig in i det oändliga och varje barn kommer att ha sin favorit under en period, medan de andra kanske tar plats någon annanstans. Varför inte hålla dem redo för lek, men organiserade, istället? Till detta kan du använda KOMPLEMENT-hängaren, som du fyller med gosedjur, på väggen eller dörren, eller inne i garderoben!

Advertisement

Drömbutiken

Det finns leksaker att köpa för att leka kök, mataffär med mera. Men det är osannolikt att de alla är så välutrustade och lika rymliga som vad som skulle kunna skapas med en öppen bokhylla från KALLAX. Den kan till och med utrustas med en markis och extra hyllor på sidan, tunna sådana. Det blir upp till de små att bestämma vilken sorts affär de ska ha!

Det säkra fortet

Traditionellt användes kartonger som skapade små väggar för att skapa ett fort att leka i i timmar. Eller kanske konstfullt sträckta lakan. Men denna idé att använda PLUFSIG, vadderade och färgglada gymnastikmattor, är lika framgångsrik!

Advertisement

IKEA- hack för blivande kockar

Inget barn får komma nära den brinnande glöden på en grill, men det är inga problem med detta i leksaksformat: de behöver en TROFAST-låda med lock och FLISAT-pall. Sedan målar du det och sedan kan ditt barn grilla mat som den från DUKTIG-setet eller någon annan liknande leksak. Vem blir grillkung nu?

Att städa innebär också att hjälpa föräldrarna

IKEA-vagnar är bland de mest älskade föremålen i hela katalogen, nästan överallt i världen: de används på tusen olika sätt, för att organisera upp otaliga föremål. De kan till exempel också bli en blöjbytesstation utrustad med allt. Vagnen är det enda som behövs nära ett lämpligt bord eller en bänk, när det inte finns något lämpligt skötbord!

Advertisement

Rita fritt

Rita fritt

Tutorial via latereverafter.com

Med FLISAT-bordet utrustat med en pappersrulle kommer barnen att ha något att rita på in i det oändliga... Med respekt, förhoppningsvis, för övriga möbler och väggar!

Har du redan hittat några projekt att prova i barnens sovrum?

Advertisement