Släng dem inte, dina gamla eller håliga strumpor kan återanvändas såhär

av Hilda Maria Morgan

02 September 2023

Släng dem inte, dina gamla eller håliga strumpor kan återanvändas såhär
Advertisement

Gör-det-själv och återvinning gör att vi kan ge ett nytt liv åt gamla produkter som annars skulle vara avsedda för soporna, spara på inköp av nya föremål och begränsa vår miljöpåverkan då vi minskar mängden sopor vi producerar.

Bland de många föremål som vi dagligen kan återvinna genom att förvandla till fina dekorationer eller intressanta inredningstillbehör, finns också gamla kläder; hur många gånger under garderobsbytet har du inte fyllt stora påsar med gamla eller trasiga kläder som du sedan tagit till återvinningskärl eller till donationer? Även där kan du hitta många användbara resurser för att göra intressanta DIY-skapelser.

Dina gamla strumpor kan till exempel kasseras för att de helt enkelt är utslitna, eller för att de har hakat upp sig eller har hål, men det är inte nödvändigt att slänga dem, tvärtom. Med DIY-återvinning kan du enkelt skapa intressanta och användbara kreativa projekt.

Advertisement

Så här återanvänder du dina gamla eller håliga strumpor

Så här återanvänder du dina gamla eller håliga strumpor

Creativo

Bekväma att ha under kjolar, klänningar och byxor, nylonstrumpbyxor är bland de mest köpta plaggen i världen och mycket älskade av kvinnor, som använder dem till många olika outfits för att alltid känna sig som bäst vid varje tillfälle.

Lika fina som de är ömtåliga, de här strumpbyxorna går upp och får hål med otrolig lätthet, varför vi ofta måste slänga dem efter bara några användningar, ibland efter första gången vi använt dem. Visste du att du kan göra underbara skapelser med dina gamla strumpor? Vi föreslår en intressant kreativ idé:

  • Ta dina gamla strumpbyxor och klipp av benen, lägg magdelen åt sidan. Nåla fast benen på dina strumpbyxor i ena änden och fläta samman dem, fäst gradvis fler ben när du kommer till botten.
  • När du har skaffat flätor av önskad längd är det bara att linda dem för att ge dem önskad form och fixera ihop dem med en hand- eller maskinsöm.
  • Om du vill dekorera din matta ytterligare kan du ta magdelen som du har lagt åt sidan och göra bollar genom att skära ut rundlar och fylla dem med vadd och sedan försluta dem med en söm.

Advertisement

Så här återanvänder du dina gamla eller håliga strumpor: andra kreativa idéer

Men det finns fortfarande massor av sätt du kan återanvända dina gamla eller håliga strumpor på, precis som du kan återanvända alla dina andra kläder.

  • Klipp av benen på dina strumpor och gör ofullständiga snitt längs hela längden, skapa sedan en enda lång tråd som du kan använda för att forma garnnystan. De kommer att vara den perfekta råvaran för stick- eller virkprojekt.
  • De garnbollar som erhålls enligt ovan kan också bli materialet för att göra halsband, bälten, pannband och andra gör-det-själv-tillbehör: i själva verket behöver du bara väva samman dem för att få underbara tillbehör.
  • Strumpbyxans midjeband kan klippas ut och användas för att skapa intressanta dekorationer; förutom de ovan beskrivna bollarna kan du också göra originella nylonblommor och dekorera dem med pärlor och knappar.

Är du fortfarande säker på att du vill slänga dina gamla strumpor?

Advertisement