15 lösningar för att återvinna gamla damejeanner och förvandla dem till stilfulla föremål

av Hilda Maria Morgan

30 Augusti 2023

15 lösningar för att återvinna gamla damejeanner och förvandla dem till stilfulla föremål
Advertisement

Det har säkert hänt många av oss att vi öppnat en källare som varit stängd sedan länge, kanske den som tillhört en farfar eller en moster, och hittat många föremål där inne. Gamla och dammiga, man kanske tänker att de alla borde slängas, men så är inte fallet. Dessa platser, även om de ibland glöms bort, är riktiga skattkistor. Där finns många föremål som, om de fiskas upp och renoveras, kan bli underbara inredningstillbehör. Bland dessa hittar vi till exempel damejeanner som en gång användes till vin.

Av olika former och färger, de föremål som kan återanvändas när som helst och förvandlas till något underbart. Användningen av dem kan variera och idéerna att omsätta i praktiken är många. I det här fallet visar vi dig 15 läckra lösningar som visar hur du kan återanvända dem. Ta en titt nedan!

Advertisement

1. Använd damejeanner som blomvaser... både för färska och torkade blommor

En bra idé för att återanvända dessa gamla föremål är att förvandla dem till en blomvas, det är det perfekta sättet om du vill ha en gnutta grönt eller av blommor i ditt hem.

Advertisement

2. Voilà... en underbar och originell lampa!

Vänd den bara upp och ner och ställ den på ett smidesjärnsstöd för att få ett unikt föremål från en svunnen tid som passar till olika möbelstilar. En chic touch som inte går obemärkt förbi.

3. Ställ dem i trädgården för att enkelt pynta den

Om du hittar flera damejaenner med "tjocka magar" och vill placera dem tillsammans är detta den idealiska lösningen. I trädgården, bredvid varandra, kanske i storleksordning, kommer de att ge det där lilla extra som behövs för att göra trädgården speciell.

4. Förvandla dem till ett riktigt konstverk...

Om du har damejeanner av den här typen, mer eller mindre stora, borde du inte göra dig av med dem. Bestäm hellre hur du ska måla dem för att matcha ditt hem och förvandla dem till originella och unika konstverk.

5. Om du vill kan du även "klä" dem

Just så! Om du brinner för sömnad, gillar tyger och vill ge ett andra liv åt dessa föremål, behöver du bara skapa eleganta utsmyckningar till damejeannerna. Resultatet kommer att vara mycket tilltalande för ögat.

Advertisement

6. Några grenar, någon ljusslinga...

Om du har hittat en damejeanne i en gammal källare som har varit stängd en tid kanske den är förstörd och du inte kan få den att lysa som den brukade, kasta den inte. Även om den inte är perfekt kan den förvandlas till något otroligt. Placera några grenar inuti den, en ljusslinga, placera den i det hörn av huset som du gillar bäst och njut av avkopplingen som denna förtrollande inredningsdetalj ger. Är den inte underbar?

7. Vill du ha en originell lampa? Den här är till dig!

Om du är i valet och kvalet av en ny lampa till ditt hem men du är osäker på stilen, oroa dig inte. Gå till källaren, hämta den gamla damejeannen på vinden som din farfar placerat där och gör om den till dina drömmars lampa. Sätt bara in några element inuti (korkar, småsten, torkade blommor), sätt på en lampskärm i den färg du föredrar så får du den vackraste lampan du kan tänka dig.

Advertisement

8. Förvandla damejeannen till en liten "trädgård"

Vill du ha en originell plats att odla dina växter på? En damejeanne kan vara något för dig. Om du har en tillräckligt stor så behöver du bara lägga lite jord och de växter du föredrar inuti. Och det är allt!

9. En damejeanne som ljuskrona?

Ja det är möjligt. Oavsett om det är för ett privat hem eller en lokal öppen för allmänheten är denna typ av inredningsval mycket intressant. Det spelar ingen roll om de är större eller mindre, de kommer att ge en unik touch till miljön där du väljer att placera dem, vilket gör platsen oförglömlig. Och dessutom är de väldigt originella ljuskronor, tycker du inte?

Advertisement

10. Klä in dem med tyg så blir de riktigt speciella

Om du älskar att pyssla med nål och tråd och att sticka, välj att göra ett projekt som klär in dina damejeanner. Välj en eller flera färger som du matchar, täck glasbehållarna, lägg till några kvistar inuti dem och resultatet blir exceptionellt. En unik touch i vardagsrummet som kommer göra dina gäster mållösa.

11. Även i trädgården behövs lite ljus...

Om du inte vill sätta den "vanliga" belysningen i din trädgård eller på en terrass, är damejeanner något för dig. Placera den typ av lampa eller stearinljus du gillar bäst inuti dem så får du underbara utomhuslampor som alla kommer att avundas dig.

Advertisement

12. Har du en extra planta och vet inte var du ska placera den?

Svaret ligger i damejeanner. Särskilda och mångsidiga föremål, de kan enkelt förvandlas till vaser till dina växter, även inomhus. Vad sägs om att använda dem på det här sättet?

13. Tänk om damejeannen förvandlades till en julgran?

Om du är trött på den klassiska julgranen, inga problem. Damejeannerna kommer att vara utmärkta substitut. Sätt torra grenar inuti dem och dekorera dem som du vill, också bara med en ljusslinga blir resultatet oförglömligt.

Advertisement

14. Måla dem...

Om du verkligen inte vet hur man ger nytt liv till en gammal damejeanne är detta rätt idé för dig. Ta en pensel, lite färger, använd din fantasi och skapa något exceptionellt. Denna lösning är inget annat än förtrollande.

15. Förvandla damejeannen till en praktisk stödpunkt

Om det som saknas ett praktiskt bord i ditt vardagsrum där du kan placera mer eller mindre små föremål, oroa dig inte. Kommer du ihåg den där gamla damejeannen som har stått i källaren hur länge som helst? Ta den. Faktum är att väldigt lite räcker för att förvandla den till dina drömmars bord.

Vilken idé väcker ditt intresse mest?

Advertisement