Stoppa myrorna: alla gör-det-själv-medel att prova

av Hilda Maria Morgan

29 Maj 2022

Stoppa myrorna: alla gör-det-själv-medel att prova
Advertisement

Ju mer den varma årstiden framskrider, desto lättare är det att se myrorna som försöker ta sig in i huset, eller kanske redan cirkulerar i köket. De lockas av våra matförråd men också av matrester, så vi kommer med största sannolikhet att se dem cirkulera nära skafferiet och komposten i köket, med en rad flitiga insekter som leder till några hål nära dörrarna och fönstren som går till utsidan av huset.

De är ofarliga djur för människor, men att hitta en koloni myror i huset är aldrig trevligt. Innan du tar till aggressiva metoder med användning av kemiska insekticider (som ofta är farliga för barn och husdjur) kan du prova någon annan mer miljövänlig lösning.

Creativo

Creativo

  • Kiselgur (kallas ibland diatomacéjord): är ett kritaktigt pulver som erhålls från sedimentära bergarter och fungerar som en naturlig insekticid mot många typer av insekter, inklusive myror. Så sprid några runt omkretsen av balkongen, särskilt nära fönster, dörrar eller andra ingångar.
  • Glasrengöringsmedel och diskmedel: används för att ta bort den feromonlukt som myror behöver för att alla ska följa en enda väg, så att de inte hittar in i huset. Blanda de två tvättmedlen i en sprayflaska och spraya där du ser mest aktivitet och ännu bättre längs vägen och vid tillträdespunkterna till huset. Ta sedan bort det grövsta med en trasa. Även en ganska utspädd flytande tvål kan fungera.
  • Svartpeppar: det verkar vara ett naturligt avskräckande medel, eftersom myror inte gillar dess lukt. Strö lite vid ingångarna.
  • Pepparmynta: det bästa är att utnyttja denna andra lukt som är obehaglig för myror i form av eterisk olja. Fyll en sprayflaska med vatten och tillsätt 10-20 droppar eterisk olja, spraya som med fönstertvättmedel. Du kan också blötlägga bomullstussar med eterisk olja, och du kan också använda tea tree eterisk olja på dessa sätt.
  • Vit vinäger: blanda den i lika delar med vatten och tvätta ytorna (om de kan behandlas med vinäger) där myrtrafiken är mer frekvent eller sannolik, utan att skölja. Du kan lägga till några droppar eterisk olja (pepparmynta, tea tree, eukalyptus, eukalyptuscitrat).

Har du någonsin provat dessa medel?

Advertisement