Myggbekämpning: har du provat dessa gör-det-själv-metoder för att bli av med dem?

av Hilda Maria Morgan

10 Juni 2022

Myggbekämpning: har du provat dessa gör-det-själv-metoder för att bli av med dem?
Advertisement

Varje år markerar sommarens ankomst den tid då vi kan klä oss lättare, njuta av fler timmar ljus under dagarna, spendera tid utomhus, särskilt på kvällen. Men alla dessa trevliga aktiviteter för ofta med sig en inte alltför tyst fiende: myggorna.

Vi vet alla hur irriterande dessa insekter kan vara, hur de kan störa stunder av avkoppling och vila och sedan också orsaka irritation och outhärdlig klåda. Vad ska man göra för att bekämpa denna lömska närvaro i våra liv? Det finns ett antal lösningar att prova, till exempel de som nämns nedan.

Advertisement
piqsels.com

piqsels.com

  • Att investera i ett elektriskt myggnät: det är ett aningen grymt hjälpmedel, och dessutom irriterande att hantera, men det fungerar ofta om situationen inte är allvarlig. Myggor (men tyvärr även andra insekter som inte nödvändigtvis är skadliga, som nattfjärilar med mera) attraheras av ljusstängerna och när de kommer i kontakt med den glödande ytan... dör de.
  • Aromatiska ljus: aromen av vissa växter och kryddor fungerar som ett naturligt avstötande medel. Lavendel, citrongräs, geranium är de naturliga dofterna som man kan lita på.
  • Eteriska oljor: extrakten från de angivna växterna fungerar också i gör-det-själv-hjälpmedel. Du kan sedan hälla några droppar i 250 ml vatten i en sprayflaska och spraya på dig själv också (men gör först ett test på en bit hud och se så att du inte är allergisk mot någon av växterna). Du kan även spraya på myggnät (på fönster) och gardiner.
  • Bränna kaffesumpen: inuti en konservburk, en keramisk behållare. De måste brinna långsamt som rökelse eller mosquito coil, och den sura lukten av röken kommer att fungera precis som dessa andra två medel.
  • Förbered en fälla av socker och jäst: skär en plastflaska på mitten, stoppa in halsen upp och ner i botten och försegla ihop med maskeringstejp. Fyll botten med vatten och tillsätt sedan två eller tre matskedar socker och ett gram jäst i pulverform. Skaka för att blanda, myggorna kommer att attraheras av vätskan och fastna mellan plastväggarna.
  • Placera en fläkt mot husets ingångspunkter - det är sant att den inte kommer att kyla dig, men luftflödet kommer att göra det omöjligt för myggor att flyga in.

Har du någon favoritmetod mot myggor?

Advertisement