Båtblomma: odlingstips för de som inte har gröna fingrar

av Hilda Maria Morgan

07 Juli 2023

Båtblomma: odlingstips för de som inte har gröna fingrar
Advertisement

De är färgglada, lättodlade, resistenta mot många klimat och dessutom enkla att föröka: båtblommor, som det finns många typer av, är verkligen är bra växt till och med för de som inte har gröna fingrar. En av de vanligaste sorterna, med gröna blad och vita blommor, kallas även Skvallerreva och är känd för dess lätthet att slå rot och överleva nästan överallt. Med tiden har även många sorter spridits kommersiellt som sticker ut för sitt färgade bladverk, eller just för växtens hållning.

De är för det mesta marktäckare, vilket också gör dem vackra att se på när de planteras i krukor från vilka de kan falla ner från med sina långa skott. Ta reda på mer om hur man odlar dessa fantastiska växter genom att fortsätta läsa nedan.

Advertisement
Creativo

Creativo

Det finns dussintals arter, men bland de vanligaste som odlas inomhus eller i trädgården finns en som kallas Zebrablad, som har blad med gröna, silvriga och lila variationer; Purpurblad har istället längre blad och alla av en intensiv lila nyans, och Ulliga Ulla, den med de håriga bladen som ofta försvinner på vintern där klimatet är kallt men sedan dyker upp på våren igen. Dessutom finns det sorter med mycket speciella mönster, som sorten 'Blushing Bride' som är penslad med ljusrosa här och där.

Advertisement
Creativo

Creativo

Trots skillnaderna i utseende är odlingsråden i de allra flesta fall desamma:

  • Jord: dessa växter är inte särskilt krävande och klarar sig faktiskt även i fattiga jordar, men det är ändå att föredra att välja en bra och framför allt väl dränerande jord eftersom dessa växter inte tål vattenstagnation. Man kan därför lätta upp en för rik och fuktig jord med perlit och eventuellt lägga ett lager lecakulor i botten av krukan för att säkerställa en god dränering.
  • Bevattning: du behöver inte vattna dem ofta. I varmt väder bör krukväxter kontrolleras ett par gånger i veckan, även om det kan räcka med en enda vattning. På vintern eller när temperaturen är lägre och det fortfarande är fukt i luften kan det lätt gå 10-15 dagar innan man vattnar dem igen. Det är i oavsett alltid bäst att kontrollera genom att sticka ner ett finger i jorden för att se om den fortfarande är fuktig eller om den har torkat ut. I det andra fallet vattnar man igen, var noga med att notera att vattnet rinner bort från botten.
  • Beskärning: det här är växter som motstår beskärning bra, särskilt de mer rustika och ogräsaktiga sorterna. Det är dock bäst att vänta på att de slutar blomma och sedan använda vassa saxar med steriliserade blad för att ta bort den sista delen av grenarna. Man knipsar alltid av direkt efter en knopp (i överensstämmelse med bladparen).
  • Förökning: det är superlätt att rota kvistarna i vatten (byt vattnet när det blir grumligt) eller till och med genom att sticka ner kvistarna i marken. Båtblommor är växter som lätt förökar sig och med en enda växt kommer det sedan att vara möjligt att skapa flera till inom ett par år.

Vilken båtblomma är din favorit?

Advertisement