Planteringskruka med fågelholkar: ett superenkelt, snabbt och billigt projekt för att dekorera trädgården

av Hilda Maria Morgan

29 Juni 2023

Planteringskruka med fågelholkar: ett superenkelt, snabbt och billigt projekt för att dekorera trädgården
Advertisement

Visst är det härligt att gå runt i trädgården och se blommor och inredning som pryder den?! Ibland inser vi inte hur mycket till och med ett enda tillägg kan göra för vårt gröna hörn, eller så föreställer vi oss det men vi kan inte komma på något som är lätt att göra eller som skulle vara billigt. Det finns dock massor av projekt du kan prova och väldigt ofta handlar de om att dekorera med växter. Till exempel planteringskärl, som kan göras med ett stort antal olika material.

Och tänk om planteringskärlet också vore ett stöd för att hänga upp fågelholkar? Att bjuda in dessa djur till trädgården berikar den på ett vackert och även användbart sätt på många olika vis: de är faktiskt naturliga rovdjur för många insekter som vi i allmänhet inte vill ha kring våra växter eller i huset och de främjar ekosystemets biologiska mångfald i synergi med många andra djur.

Advertisement
Matthew Bounds/Instagram

Matthew Bounds/Instagram

Idén blivit populär tack vare en video som delats på sociala medier av Matthew Bounds (mer känd som yourbarefootneighbor), visar hur han själv blev överraskad av den trevliga designen, såväl som robustheten i hans DIY-projekt.

Faktum är att kreatören på mindre än 15 minuter satte ihop ett planteringskärl med ett pinnstöd som han kunde hänga två fågelbord på, fulla av foder till dessa söta djur.

Han använde en stor kruka (en stor bunke av plast som ser ut som om den vore av trä), en pinne med krokar som de för att hänga upp blomkorgar (på engelska kallas de för "shepherd's crooks" just på grund av de böjda krokarna de har i ändarna) och sedan borr, hammare och såklart trähusen.

Som du också kan se i videon nedan, efter att ha skapat ett hål i mitten av krukans botten, som han satte in pinnen i, fyllde han krukan med jord för att ge stabilitet till basen och sedan kan man plantera sina favoritblommor där i, när allt verkade stadigt, hängde han upp husen, ett på varje sida för att balansera vikten väl. Det är ett väldigt enkelt projekt som även är anpassningsbart.

Var noga med att välja hus eller matare av liknande storlek och vikt, men som inte är för tunga för att skada själva pinnen. Och det kan vara bra att känna till att det finns träslag (för konstruktionen av husen) som är mer lämpade för vissa fågelarter än andra.

Advertisement

Och om du inte är övertygad om tanken på att använda stativet till fågelhus, skulle det fortfarande kunna vara praktiskt för små blomkorgar eller till och med för att hänga upp ljusslingor i trädgården!

Advertisement