Vissen basilika? Ta reda på hur du undviker detta när det är varmt

av Hilda Maria Morgan

12 Augusti 2022

Vissen basilika? Ta reda på hur du undviker detta när det är varmt
Advertisement

En värdefull ingrediens i många rätter, särskilt på sommaren. Basilika är en av de mest odlade aromatiska växterna i våra hem. Faktum är att även om den också växer i den öppna marken eller i stora rabatter, så lämpar den sig för att framgångsrikt odlas även i mindre krukor och planteringskärl, vilket också gör den lämplig för inomhusodling – så se till att ha rätt förutsättningar för den.

Det är en medelhavsväxt som älskar varma och soliga klimat, men inte så mycket som man kan tro: den lider faktiskt i perioder av stekande hetta, lider under den stekande solen. Under sådana förhållanden är det lätt att den tappar kraft och snabbt vissnar, och ibland leder till och med kompensation med för mycket vatten till samma resultat. Hur ska man då göra? Följande tips kan hjälpa dig.

Advertisement
vicroselaw/Reddit

vicroselaw/Reddit

Den vanligaste orsaken till förfallet av basilikan är för torr jord: det är en växt som behöver en knappt fuktig jord, konstant. Av denna anledning bör den vattnas regelbundet när den varma årstiden börjar och frekvensen kommer att öka i perioder av kvav hetta, men alltid utan att överdriva.

Den gyllene regeln för att förstå om det är dags att vattna (och som gäller de flesta växter) är att sticka ner fingret i jorden för att känna om det är torrt på flera centimeter djup. Vattna i så fall. Om det däremot bara är ytskiktet som har torkat, medan du under uppfattar att det finns fuktig jord, kan du vänta lite till.

När däremot jorden fortfarande är blöt är det nödvändigt att undvika ytterligare bevattning, och även om basilikaplantan i det tillståndet verkar vissen, betyder det troligen att det inte finns någon bra dränering, alltså att vattnet stagnerat i jorden runt rötterna, som håller på att ruttna.

Vid dålig dränering, ta bort växten med all jord som sitter fast i dess rötter från krukan, ta även bort den återstående jorden och fyll krukan igen med en lättare och mer dränerande jord (blandad, eventuellt med sand eller perlit). Det hjälper också att lägga ett lager lecakulor i botten av krukan (ett par fingrar räcker), sätt ner växten igen och observera den, vänta en dag eller två innan du blöter jorden igen, eller ge väldigt lite vatten bara nästa dag. När detta görs för sent kanske det inte räcker för att rädda växten, men det är värt ett försöka för att inte förlora den.

Advertisement

Andra användbara tips

Andra användbara tips

pixnio.com

  • Undvik att förvara basilika i burkrukor som är för små: det finns mindre jord och de torkar ut tidigare. Speciellt när plantan har utvecklat ett rotsystem som till slut upptar hela krukan och lämnar lite jord till övers.
  • Använd dig av mulching: när växten är på rätt plats, med rätt kruka och jord, kommer täckning av ytan med organisk kompost att hjälpa till att hålla jorden fuktig utan att man behöver vattna för ofta. Och det kommer också att hjälpa till att bromsa uppkomsten av näringsstjälande ogräs!
  • Basilika måste ha 6 timmars direkt solljus per dag.
  • Låt plantan producera blommande kvistar, men inte för många: ju fler som kommer, desto färre blad får du. Genom att istället klippa kvistarna då och då efter att de har blommat klart (under tiden kommer de att göra bin och pollinerande insekter glada) behåller du även den mest kompakta busken.
  • Se upp för omplantationschock, när du planterar om den köpta växten, fråndess plastkruka, till den "slutliga" bostaden: välj en plats i solen men skyddad, vattna vid rätt tidpunkt och välj omedelbart en bra jord. Plantan kommer att ta ett tag att återhämta sig, men genom att säkerställa de rätta förhållandena kommer den att växa friskt.

Med dessa försiktighetsåtgärder bör du ha växter i gott skick ända fram till slutet av sommaren!

Advertisement