Påskpynt: 8 originella pyssel att göra med DIY

av Hilda Maria Morgan

16 Mars 2023

Påskpynt: 8 originella pyssel att göra med DIY
Advertisement

Vårens ankomst och påskens intågande för även med sig en önskan att ta med sig naturens uppvaknande in i huset med pynt för att fira den annalkande händelsen. Kaniner, kvistar och blommande kransar, ägg, fågelbon och framförallt massor av färg är huvudingredienserna för härliga dekorationer och om du vill ha roligt och spara pengar, och samtidigt vara uppmärksam på miljön, kan du göra dessa pynt med DIY.

Ta en promenad ute i naturen, samla kvistar och blommor, låt dig inspireras av det som omger dig. Vi föreslår 8 påskpynt som du kan göra själv medan du inväntar denna högtid.

Advertisement

1. Påsklykta

Ljus är alltid ett av de bästa sätten att fira något. Så varför inte skapa några påsklyktor? En fin idé är att placera in en liten batteridriven LED-ljusslinga inuti en lykta tillsammans med en kanin som står på en gräsmatta, några kvistar för utsmyckning och simsalabim.

Advertisement

2. Påskskåp

Lyktor kan också bli underbara skyltfönster där man kan sätta in dekorativa element som påminner om påsken: en blommande kvist, gräs, ägg gärna inuti ett bo, ett miniatyrhus, kanske till och med några fågelungar. En underbar tredimensionell tavla under glas helt och hållet möjlig att göra med återvunnet material.

3. Korg med färgade ägg

Ägg är en av påskens symboler och även barnen kommer att ha roligt när de färgar dem tillsammans med dig. Ta några ägg och töm dem genom att göra två hål, ett i vardera änden; måla dem mycket noggrant med de färger och mönster ni gillar bäst. När de är helt torra, lägg dem i en flätad korg, gärna dekorerad med halm eller en kudde av gräs och blommor. Det kommer att vara perfekt för att försköna din ytterdörr eller altan.

4. Tygkaniner

Att göra DIY-tygkaniner är väldigt enkelt: ta några bitar av färgat tyg och klipp ut dem i formen av en kanin. Sätt ihop två delar och fyll dem med vadd eller, om du vill skapa doftande kaniner, lavendelblommor. Dekorera dem som du vill med band, rosetter och knappar.

5. Ägg av snöre

En annan originell idé för att dekorera ditt hem inför påskhelgen är att göra ägg av snöre. Du kan enkelt göra dem genom att linda snöre runt små plast- eller frigolitägg och sedan dekorera de så erhållna äggen efter önskemål med spets, pärlor och band. Alternativt kan du använda färgat snöre eller färga det själv som du vill.

Advertisement

6. Äggskalskrans

Och vad sägs istället om den här underbara äggskalskransen? Nästa gång du gör en omelett, spara äggskalen. Efter att ha tvättat dem noggrant, montera dem på en kartongcirkel och dekorera med kottar, kvistar, blad, fjädrar, blommor och pärlor. Det blir en njutning för ögat!

7. Påskris med trådägg

Istället för det vanliga påskriset med ägg, gör ett påskris med trådägg! Blås upp några ballonger och klä in dem med färgade trådar, doppa dem i vinyllim och vänta tills det torkar. Vid det här laget kan du sticka hål i ballongen inuti trådägget och använda äggen för att dekorera ditt påskris. Tycker du inte att de är underbara?

Advertisement

8. Påskbordsdekoration

Slutligen, för att dekorera bordet inför denna högtid, är en originell påskbordsdekoration idealisk. Gör den som du föredrar, med glasbehållare eller brickor, dekorera med ljus, ägg, morötter, gräs, blommor och kaniner. En mycket enkel och effektfull sådan kan uppnås med en liten rund träplatta dekorerad med snittblommor, ägg och en kanin uppkrupen i gräset.

Hur dekorerar du ditt hem till påsken?

Advertisement