10 användbara tips att komma ihåg när du köper ditt nästa par skor

av Hilda Maria Morgan

04 Mars 2023

10 användbara tips att komma ihåg när du köper ditt nästa par skor
Advertisement

Varje gång du köper ett par nya skor gör du en liten investering inför framtiden: det är en fråga om utseende, även komfort eller, när det gäller sportskor, prestanda och effektivitet. Kort sagt, vi ser till utseendet men vi måste också ta hänsyn till vårt välbefinnande. Således kan ett par nya skor, som verkligen passar perfekt och är bekväma och vackra göra oss lyckliga, som de sjunger i vissa låtar.

Så, vilka är egenskaperna att vara uppmärksam på, och vilka är parametrarna att komma ihåg eller de som hjälper oss att göra det perfekta köpet? Det finns många faktorer som påverkar köpet och nedan anger vi 10 att ha i åtanke.

Vilken typ av fot har du?

Vilken typ av fot har du?

amorfotos /Reddit

Det är viktigt att känna till sina behov. Ibland är det på vissa läkarmottagningar eller terapicenter möjligt att få veta vilken typ av fot man har: beroende på typ av fot talas det om grekisk, egyptisk, romersk med mera. Ett sätt att förstå vilken typ man har, förutom att observera tårnas form och längd, är att ta hänsyn till det fotavtryck vi lämnar på marken. Det säger oss om foten är plattare eller mer välvd, om vi sviktar mot utsidan eller inte. Alla dessa är indikationer som kommer väl till pass när vi handlar, speciellt om vi kan ta hjälp av en expedit som vet vad hen gör.

Advertisement

Ta mått

Om du inte har exakt information om vilken typ av fot du har måste du åtminstone veta storleken på foten, vad gäller längd och bredd.

Du kan använda ett måttband och mäta från hälen ända till den längsta tån. Och sedan sidan. Eller så kan du rita konturerna av foten på ett papper och mäta där. Återigen, en snabb metod är att placera foten på marken, med hälen stödd mot en vägg (av huset eller på en möbel) och markera den punkt dit den längsta tån når, mät sedan avståndet från väggen. Då blir även onlineköp enklare!

Var uppmärksam på svullna fötter

Var uppmärksam på svullna fötter

Jesus Carrillo/Pexels

Om du vill hitta skor som passar perfekt ska du aldrig nöja dig med sådana som inte sitter som handen i handsken, särskilt om du handlar på morgonen eller när foten har vilat. Det är bäst att köpa en storlek som sitter bra på foten även när den svullnar under dagen eller efter att ha gått/sprungit mycket, för att aldrig känna sig inklämd.

Inläggssulor till undsättning

Inläggssulor till undsättning

Amazon

Inläggssulorna som ska sättas in i skorna används inte bara vid ortopediska problem, eller som ett korrigerande hjälpmedel. Förutom när det gäller riktigt ergonomiska skor (och generellt sett ganska dyra) vore det alltid bra att utrusta våra skor med kvalitetssulor, eventuellt i gel eller i alla fall gjorda för att göra passformen bekväm och mjuk, och för att dämpa steget. På det här sättet kommer det att bli ett nöje att använda även de billigaste skorna med tunna sulor! Var dock uppmärksam: bra innersulor är i allmänhet tjocka, så det är bäst om skon är något större för att ge plats åt dem och foten utan att klämma åt.

Byta skor

Byta skor

pxhere.com

Att använda samma skor om och om igen gör att de förstörs omedelbart, framför allt för att det tenderar att slita ut en viss del av skorna först, och som ett resultat av det börjar man gå felaktigt. Om du inte är redo att köpa skor oftare, använd dina skor på rotation för att användas varje årstid.

Advertisement

Var uppmärksam på sulan

Var uppmärksam på sulan

Trizocbs/Reddit

Skosulorna är viktiga för deras grepp på vägen, även när det inte handlar om gympaskor. Vissa kan formas på ett sådant sätt att de fylls med småsten eller skräp, vilket sedan kan orsaka obehag.

Prova alltid båda skorna

Prova alltid båda skorna

Pixnio

När du tar måtten på foten behöver du ta dem på båda fötterna och om du provar skorna i butik måste du ta på hela paret och framförallt knyta/snöra dem båda. På så vis kommer att få reda på om du verkligen har hittat rätt par.

Advertisement

Undvik skor med tunna sulor

Undvik skor med tunna sulor

Amazon

De tunna yttersta sulorna, alltså den del som löper längs hela foten, ska vara medeltjock och vid platta skor även ganska flexibel, på klackskor kan de däremot vara lite styvare, men inte för mycket.

Därför bör man inte bara ägna uppmärksamhet åt formen på hälen, utan också på hur tjock hela skon är, och om det är lite av en platå för att få bättre passform.

Ha inte skorna på för länge

Ha inte skorna på för länge

kymar123/Reddit

När det gäller sportskor måste du alltid se över användningen av dem: om den är mycket frekvent och intensivt kommer deras livslängd att bli kortare. Detta hjälper oss att förstå vilken typ av utgifter vi kan möta över tid.

Advertisement

Flip flops ok, men inte alltid

Flip flops ok, men inte alltid

Reddit

På sommaren är vissa modeller av flip flops räddningen: bekväma inomhus eller i vardagen även utomhus, och öppna för att inte dö av sommarvärmen. Det är dock alltid lämpligt att varva med andra typer av skor, eftersom flip flops tenderar att få oss att anta en felaktig hållning, vilken sedan kan göra att vi får svårt att använda andra typer av skor.

Är du redo att hitta ditt nästa perfekta par skor?

Advertisement