Nytt liv till glasflaskorna från det förflutna: fortsätt att använda dem på ett användbart och kreativt sätt

av Hilda Maria Morgan

21 Februari 2023

Nytt liv till glasflaskorna från det förflutna: fortsätt att använda dem på ett användbart och kreativt sätt
Advertisement

Glasflaskorna som används som förpackning för tomatsås, liksom vissa andra såser, fruktjuicer, drickbar yoghurt med mera, har en lätt och igenkännlig form: de är ganska stora, med en öppning som är bredare än den som är reserverad för de flesta dryckerna, och kan ha olika kapaciteter. Med den breda öppningen är de idealiska för att hälla upp såser och mat som inte är helt flytande, och den här egenskapen är också användbar när vi vill återvinna dem på ett kreativt sätt, för att fortsätta använda dem i köket.

Med ett minimum av dekoration - väldigt lite räcker! - kan de faktiskt bli väldigt praktiska behållare för torra livsmedel: baljväxter, spannmål, pasta och liknande är inte bara snyggare när de förvaras i glasförpackningar, utan också bekvämare att dosera. Och det har också ofta konsekvensen att de tar upp mycket mindre plats i skafferiet än deras ursprungsförpackningar. För att inte tala om att dessa flaskor stänger tätt bättre än pappers- eller plastförpackningar. Hur återvinner man tomatflaskor till vackra och bekväma matbehållare? Läs vidare för att ta reda på det.

via Creativo/Facebook

Advertisement
Creativo/Facebook

Creativo/Facebook

Du kommer att behöva:

  • En pappershandduk (eller hushållspapper) för varje flaska
  • En pensel
  • Akrylfärg (den färg du vill dekorera locket med)
  • Varmt lim
  • Tråd, tunt rep eller till och med spets
  • Etiketter

Hur man går tillväga:

1.       Öppna flaskan du vill dekorera och lägg pappershandduken på öppningen.

2.       Stäng locket genom att skruva på det så att papperslagret mellan det och glasmunstycket "fångas".

3.       Måla hela locket på ett jämnt sätt. Pappret kommer att förhindra att färgen droppar på glaset, och du kommer också att kunna hantera hela flaskan mer på ett bekvämare sätt.

Låt locket torka, och om du vill måla ett andra lager färg. Alternativt kan du dekorera locket med tråd eller snöre: i så fall applicerar du bara en droppe lim för att börja linda snöret, sedan kommer ytterligare en droppe lim att säkra den andra änden, klipp av överskottet med en sax.

4.       Dekorera sedan flaskans kropp: du kan använda snöre, att knyta och linda (använd dig av lite varmt lim), eller till och med spets.

5.       När flaskan är klar är allt du behöver göra att applicera den tillhörande etiketten och fylla den flaskan!

Du hittar några enkla idéer, med alla steg som visas i detalj, i vår video nedan. Ha så roligt!

Advertisement
Advertisement