Allt du behöver är lite fantasi: 12 geniala idéer för att göra din vardag enklare

av Hilda Maria Morgan

09 Februari 2023

Allt du behöver är lite fantasi: 12 geniala idéer för att göra din vardag enklare
Advertisement

 

Det moderna livets frenesi får oss allt oftare att fråga oss själva om det finns ett alternativt sätt att utföra vissa handlingar, för att förenkla våra liv eller spara tid. Om du är tillräckligt kreativ kommer du säkert att ha studerat flera knep för att förbättra din upplevelse hemma eller borta. Det finns många ögonblick då lite kreativitet hjälper oss att kunna effektivisera tiden eller helt enkelt må bättre, att kunna vara mer bekväma eller anstränga oss mindre och på webben finns det många sajter fulla av dessa "life hacks", det vill säga geniala lösningar på små vanliga problem.

Du använder dig säkerligen redan av  flera i din vardag, men om du är övertygad om att de inte räcker listar vi 12 exempel nedan som du kan lägga till din dagliga rutin.

Advertisement

1. Anti-lukt-bindor

1. Anti-lukt-bindor

TheVietnameseBread/Reddit

Bindor är utmärkta luktabsorberande och anti-lukt-innersulor för dina stängda skor.

Advertisement

2. Förslut påsarna igen

2. Förslut påsarna igen

humanperson011001/Reddit

Om du har öppnat en påse chips eller popcorn men inte ätit upp dem kan du enkelt återförsluta påsen utan klädnypor, tång eller gummiband. Vik helt enkelt toppen av påsen flera gånger, vik över hörnen och vänd den vikta sidan. Din påse kommer att vara perfekt förseglad.

3. Borstar i resväskan

3. Borstar i resväskan

Philly4Sure/Reddit

Om du måste åka på en resa och har lite utrymme i resväskan eller om du helt enkelt inte vill riskera att din borste kommer fram till sin destination med förstörda borst, kan du lägga den i en sko: du sparar utrymme och kommer att vara säker på att den är väl skyddad av eventuella klämskador!

4- Anti-fall-penna

4- Anti-fall-penna

RexianOG/Reddit

Är du också trött på pennor med trasiga spetsar? För att undvika detta besvär måste du förhindra att de rullar av skrivbordet varje gång du lägger ner dem. Detta lyckas du lätt med på ett väldigt enkelt sätt, genom att fästa ett hårsnodd eller gummiband i änden eller genom att sätta fast en dokumentklämma på den.

5. Fläckbeständig folie

5. Fläckbeständig folie

FordLightning/Reddit

Du känner till de där irriterande tomatfläckarna som outplånliga fastnar på plastbehållare? Du kan undvika dem genom att applicera plastfolie i behållaren innan du stänger locket.

Advertisement

6. Skruvar och bultar på plats

6. Skruvar och bultar på plats

zoltamatron/Reddit

Om du ska ställa undan eller transportera en möbel eller ett inredningselement kommer du säkert att ta isär den först. Vad ska man göra med de mindre bitarna, skruvarna, pluggarna och bultarna som behövs för att hålla ihop den? Enkelt: lägg dem bara i en plastpåse och knyt dem med plastfolie till mobeln, det blir omöjligt för dem att försvinna!

7. Dubbelmackor

7. Dubbelmackor

B-ha-P/Reddit

Är du också irriterad på köttbitarna, osten och grönsakerna som hela tiden ramlar ur dina dubbelmackor? Lösningen finns nära till hands: ta ett salladsblad och använd det för att slå in innehållet i smörgåsen: när du äter den kommer salladen att fungera som en behållare för all fyllning.

Advertisement

8. Dekorativa lampor

8. Dekorativa lampor

Reddit

Du kan hänga några dekorativa, helgdags- eller året runt-ljusslingor för att öka ljusstyrkan i rummet, med hjälp av duschkrokar som hängs på gardinstången.

9. Klädkrok

9. Klädkrok

tboy2000/Reddit

Har du gått in i ett offentligt badrum och märker att det inte finns någon krok för att hänga väskor och rockar? Du kan lösa problemet genom att sätta fast nycklarna ovanför dörren.

Advertisement

10. Kryddor

10. Kryddor

Reddit

För att sätta smak på dina maträtter kan du förbereda hackade örter och frysa in dem i praktiska en-portioner att användas efter behov. Du kan också använda detta knep för hemgjorda såser, soppor och sylt.

11. Alternativ is

11. Alternativ is

Kelbel2525/Reddit

För att hålla dina drycker kalla, använd frysta vindruvor eller andra bitar av frukt eller grönsaker: de kommer att förhindra att isen smälter och följaktligen gör drycken vattnig!

Advertisement

12. Återanvändbar hink

12. Återanvändbar hink

i_make/Reddit

Om du ska måla om, särskilt om du planerar att använda olika färger, placera en plastpåse inuti färghinken: det kommer att rädda dig från att behöva tvätta den, samtidigt som du ser till att den förblir ren och sparar alltså tid när du byter färg.

Vilka knep använder du i din vardag?

Advertisement