7 fantastiska exempel på "focacciakonst": när bröd blir en fantastisk målning

av Hilda Maria Morgan

10 Februari 2023

7 fantastiska exempel på "focacciakonst": när bröd blir en fantastisk målning
Advertisement

När man är barn tycker man att det är roligt att knåda en deg för att göra kex eller någon kaka. Kanske ekar varningen från någon förälder eller farförälder i våra öron och varnar oss för att inte "leka med mat", men det är obestridligt att matlagning ibland kan vara en lika trevlig aktivitet som en lek. Eller i alla fall, när det är så blir det trevligt att pyssla kring spisen.

Och hur är det med tillfredsställelsen av att se att resultatet av ansträngningen inte bara ser aptitlig ut utan också är estetiskt väldigt tilltalande? Det finns de som studerar specifikt bara för att lära sig hur man lägger upp rätter. Och det finns till och med de som lyckas förvandla vanlig mat, som en focaccia tillagad i ugnen, till ett riktigt konstverk.

Detta är fallet med en liten men bedårande trend som kan hittas på nätet, den så kallade focaccia art: det handlar om att tänka på focaccia, redan knådad, jäst och placerad i en ugnsfor redo att bakas, som om det vore en målarduk att dekorera med färgglada mönster. De kan vara av alla de slag, även om de ofta är blommiga rutor.

Det fina är att efter de obligatoriska fotografierna av dem kan man äta allt! Kolla in några nedan.

Advertisement

Välj örter och grönsaker till dina dekorationer. Föreställ dig bileden och skär dem därefter. Bland favoriterna finns körsbärstomater, potatis och oliver.

Advertisement

Ofta ser man alltså rutor med blomtema som också är gjorda med lök. Och om du behöver ha med grönska i bilden blir stjälkar och blad från aromatiska växter som persilja, basilika, oregano med mera en del av bilden.

Tomater och paprika lämpar sig för att till exempel bli vallmo. Och där kommer det att hjälpa att ha vallmofrön också. Faktum är att även frön och kryddor är utmärkta dekorativa element att dra nytta av i form, färg och smak!

Skivor av chilipeppar, tunn sparris, skivor av svamp: endast fantasin sätter gränserna. Allt beror på bilden du vill skapa.

Det finns också de som lyckas skapa silhuetter av djur.

Advertisement

Någon går längre och ändrar till och med formen som ska ges till den jästa degen.

Det finns till och med plats för fantasivarelser. Ju mer komplicerad teckningen är, desto mer kommer det att bli nödvändigt att öva och kanske till och med försöka komponera ritningen på några papper först, för att upptäcka det bästa arrangemanget av varje element.

Advertisement

Man behöver också betänka tillagningstiderna: ibland är det kanske bättre att börja laga focaccian lite och först efter ett tag lägga till grönsakerna, så att de tillagas utan att brännas för mycket.

De är vackra att titta på även när de är inte har bakats än, men föreställ dig förväntan på att ta reda på hur de kommer att vara när du tar ut dem ur ugnen!

Skulle du vilja prova på lite focaccia art?

Advertisement