5 utmärkta skäl till att alltid ha salvia hemma

av Titti Carlberg

21 Januari 2023

5 utmärkta skäl till att alltid ha salvia hemma
Advertisement

Salvia är en av de mest kända aromatiska och medicinska växterna i världen: den används inte bara för att smaksätta maträtter i olika kulturer, utan också som ett terapeutiskt botemedel på grund av dess egenskaper, med början från den omisskännliga aromen. Det är också en mycket motståndskraftig och lättodlad växt som ofta motstår hårda temperaturer utomhus, för att komma tillbaka år efter år, redo att användas under alla årstiderna.

Den kräver väldigt lite skötsel, men erbjuder många fördelar. Dess doft är extremt avslappnande och gynnar vårt välbefinnande, så varför inte utnyttja den med enkla gör-det-själv-metoder hemma. Upptäck några av dem nedan.

Creativo

Creativo

Eliminera dålig lukt

Salviablad kan parfymera hela bostaden, vilket gör att obehagliga lukter försvinner. Därför, om du är i köket, kan du till exempel sätta en kastrull med vatten och två eller tre salviablad på spisen och låta det puttra på svag värme i en halvtimme till en timme. Det är ett enkelt sätt att bli av med lukter som kan ha uppstått vid matlagningen .

På samma sätt kan du använda den fortfarande heta ugnen omedelbart efter användning och lämna luckan på glänt för att släppa ut en behaglig doft utan att ugnen blir kall.

Om du sedan har satt på värmen på elementet kan du ställa en värmetålig skål med lite vatten och två salviablad ovanpå det, det fungerar som en luftfräschare.

Att bränna salvia

Detta är en praxis som inte bara sprider en behaglig doft, utan som sedan urminnes tider har ansetts vara en källa till välbefinnande, eftersom den kan driva bort negativa energier i bostaden. Det kan vara värt ett försök! Du behöver en bunt torkade salviakvistar som är bundna i ena änden eller ihoplindade med ett snöre: du måste agera som med rökelse, tända eld på spetsen utan att skapa en levande låga, som långsamt förtärs, vilket orsakar en klar rök i tunna virvlar. Var alltid uppmärksam på var du bränner den: det är alltid bäst att placera bunten i en behållare av glas, metall eller keramik, kanske fylld med sand eller jord, för att undvika risken att något annat bränns.

Du kan lämna denna gör-det-själv-rökelse att brinna ner på ett ställe eller gå runt med den i bostades alla rum.

DIY-avfettningsmedel 

Blötlägg torkade salviablad (4 eller 5) i en halv liter vitvinsvinäger i en glasburk, låt det ligga och dra i en till två veckor. Filtrera och använd denna koncentrerade produkt utspädd med lite vatten. Du måste blanda med 400 ml vatten för varje 100 ml vinäger. Den är utmärkt för all typ av rengöring där du behöver vinäger (fönster, badrumsytor, handfat med mera!).

Det är verkligen värt att ha en planta salvia hemma, eller hur?

Advertisement