Förvisa dålig lukt från garderober med ett enkelt knep

av Hilda Maria Morgan

21 December 2022

Förvisa dålig lukt från garderober med ett enkelt knep
Advertisement

Man kan bara inte klara sig utan stängda garderober och lådor för förvarandet av kläder, hushållslinne och kanske till och med nödvändiga accessoarer i våra garderober. Faktum är att även om vi gillar tanken på att ha några öppna möbler där vi kan ha allt vi oftast använder nära till hands, så måste alla övriga kläder och tyger och filtar för hemmet förbli väl skyddade från damm och andra faktorer som skulle kunna förstöra materialen. Det händer dock att en obehaglig "instängd" lukt utvecklas i garderoberna.

För att motverka det, förutom att regelbundet vädra dessa utrymmen, kan du ta till några hemhjälpmedel som de som anges nedan.

Advertisement
Andrea S./Amazon, Creativo

Andrea S./Amazon, Creativo

Om du behöver deodorisera ett garderobsfack eller till och med några lådor under lång tid, kan du ta till ett enkelt knep för vilket du behöver:

  • Självhäftande filtdynor, som de som placeras under stolar och bord för att dämpa ljud och inte skada golvet;
  • Eterisk olja efter behag.

Du har nog redan förstått hur det hela fungerar: i själva verket behöver du bara hälla ett par droppar eterisk olja på filtkuddarna och sedan fästa dem på möbelns innerväggar. Välj gärna essenser som också är svampdödande, som tea tree, eller de som bäst håller klädesmalar och insekter borta, som cederträ. Dessutom är de av eukalyptus, lavendel, citron utmärkta.

Men om du har rester av filt eller fleece hemma kan du göra små bitar av dem för att använda på samma sätt genom att fästa dem på innerväggarna med lite kontaktlim (häftmassa som också används för att sätta upp affischer och liknande).

Var i alla fall alltid uppmärksam på orsaken till den dåliga lukten, som ofta är fukt, och om du inser att det är ditt fall, identifiera källan och ta hjälp av rätt medel som kan absorbera det, och med det den dåliga lukten också. I detta avseende kan du använda muggar eller påsar med bikarbonat, eller grovt salt, gärna också parfymerat med de eteriska oljorna som just angetts. Du kan också skapa potpurri med kryddor och torkade blad av aromatiska växter, berikad med lite eterisk olja. I alla fall, när du använder dessa medel, kom ihåg att kontrollera en eller två gånger i månaden för att se om du behöver ersätta dem med nya ingredienser.

Vilken metod föredrar du för att deodorisera garderoberna?

Advertisement