11 sätt för att återvinna glasburkar och göra vackra och användbara föremål till husets alla rum

av Hilda Maria Morgan

14 November 2022

11 sätt för att återvinna glasburkar och göra vackra och användbara föremål till husets alla rum
Advertisement

Har du någonsin tänkt på hur mycket rätt behållare på rätt plats hjälper dig att hålla ordning på ett ställe av huset? På skrivbordet, på kökshyllorna, i badrummet... Korgar, lådor eller kanske burkar och vaser behövs i alla utrymmen i våra hem. Och dessa två sista kategorier av föremål kan köpas men också fås från tomma glasburkar som blivit kvar som avfall när vi har ätit lite mat.

Sylt, yoghurt och picklade grönsaker: när man tänker på det, det finns många glasbehållare som regelbundet används och sedan slängs. Om du istället vill återvinna dem med fantasi, ta en titt på förslagen nedan.

Advertisement

De högre och rymligare burkarna blir idealiska slevhållare till köket, eller kanske till och med penselhållare för den som gör kreativa och konstnärliga projekt. De kan dekoreras på tusen olika sätt, genom att måla dem, med decoupage, genom att applicera element i relief... Ge plats för fantasin!

Advertisement

De små kan däremot förvandlas till krukor för suckulenter, att vattnas endast sporadiskt med tanke på risken för vattenstagnation. Annars kan du prova att borra hål för dränering i botten.

Det kanske enklaste sättet att använda gamla glasburkar på är att använda dem som ljushållare, för vaxljus men även batteridrivna elektriska, och även batteridrivna ljusslingor.

En springa i locket (väl filad, för att senare undvika skador) så får du en personlig behållare för näsdukar.

Lägg till några stöd som fungerar som en piedestal, måla och fyll med färgglatt godis: de kommer att bli söta och läckra dekorationer för hemmet.

Advertisement

Vill du göra i ordning bland klämmor, stift och de många andra tillbehören på ditt kontorsbord? Lägg dem i dekorerade burkar.

Tät färg, och här blir de gamla yoghurtburkarna blomkrukor som ser ut som keramik, eller till och med terrakotta om man så vill.

Advertisement

Det ekonomiska alternativet att lägga alla kryddor, spannmål och frön du använder i köket i likadana burkar: snyggt och vackert att se på.

Lock fäst på undersidan av en hylla, och genom att skruva dit burken varje gång kommer du att få förvaringslådor att använda dig av i alla rum som har behov av extra utrymme.

Advertisement

När du omvandlar dem till pennhållare, för att hålla dem i ordning, kan du använda tricket som används i blomkrukor: ett rutnät där du kan sätta in varje penna eller färgpenna.

Släpp loss kreativiteten för att hitta metoden för att dekorera glaset du föredrar: du kan också färga det utan att förlora dess genomskinlighet!

Hur många kreativa sätt har du återvunnet glasburkar på hemma?

Advertisement