Att göra möbler och inredningstillbehör med stubbar: 11 idéer att beundra

av Hilda Maria Morgan

16 November 2022

Att göra möbler och inredningstillbehör med stubbar: 11 idéer att beundra
Advertisement

Det räcker att bara tänka på det en stund så inser vi att de flesta möblerna i huset ofta är gjorda av trä. Kanske är den lackad, eller bearbetad i mycket geometriska och rena former, så att vi inte ser de ursprungliga ådrorna och kan inte heller föreställa oss hur stammen eller grenen som de olika bitarna tillverkades av såg ut. Men trä omger oss för det mesta.

Och varför inte lägga till några detaljer som är mer råa – men bara till utseendet? Bearbetade stubbar och grenar som antar önskade former och storlekar, men ändå visar all sin naturliga skönhet. Det kan vara stora möbler eller små inredningstillbehör, beroende på smak och behov. Kolla in idéerna nedan.

Advertisement

Att lära sig hantera epoxiharts för gör-det-själv-projekt är inte svårt, och det låter dig verkligen ta ut svängarna skapa riktigt vackra föremål, som bord gjorda med råa träskivor.

Advertisement

Ett populärt sorts trä för gör-det-själv-hantverk är strandad ved, som endast kan tas under vissa lagliga villkor. Det måste dock behandlas så att det bevaras, men det har former som lämpar sig för att dekorera på ett riktigt fascinerande sätt.

Vilken trästock som helst, lämpligt tillslätad, sandpapprad och polerad, kan bli en vacker och mångsidig lampa.

Ibland är enkla former mer slagkraftiga än alltför utarbetade. Här blir en ihålig stock, tillskuren med omsorg, ett fantastiskt soffbord.

Samma filosofi, för en respektabel tv-möbel.

Advertisement

Ett sidobord att placeras i vardagsrummet, kanske bredvid fåtöljer eller soffor: tillverkat endast med ett flertal grenar alla skurna i samma längd och sammanfogade vertikalt. Enkelt och vackert.

En enkel bit av en stam som fungerar som både sidobord och minibokhylla.

Advertisement

Ihåliga stockar: även en enda träskiva gjord av dem kan möblera med smak och bli en vashållare för att dekorera huset med blommor.

Glasvaser används alltid i dessa rustika inredningsartiklar, men en glödlampa är också en härlig idé.

Advertisement

Och kanske genom att använda låtsasblommor, räcker det med att skapa håligheter i träet, utan att ens behöva ordna glasbehållare inuti dem.

Kort sagt, även en gren eller stam som erhållits från beskärning är en potentiellt fascinerande möbel.

Skulle du vilja dekorera ditt hus med trästockar?

Advertisement