Pynta ditt hem med fantastiska DIY-vaser: det finns så många tekniker för att göra dem personliga

av Hilda Maria Morgan

08 December 2022

Pynta ditt hem med fantastiska DIY-vaser: det finns så många tekniker för att göra dem personliga
Advertisement

För en bukett med färska blommor, en sammansättning av torkade blommor, låtsasväxter, grenar och löv av alla slag, till och med andra dekorativa föremål som kan visas upp utan att glömma växter av alla de slag: vaser är grundläggande behållare som kan användas som dekorativa inredningselement. Och om du är trött på att se de vanliga anonyma formerna, eller skulle vilja köpa en snygg vas men det är inte rätt tidpunkt, oroa dig inte. Du kan dekorera vaser som blir vackra även med utgångspunkt från vanliga material eller gamla och charmlösa vaser.

Det finns olika tekniker att prova, beroende på smak och de tillgängliga resurserna. Nedan kommer några idéer för att inspirera dig.

Advertisement

Om du vill använda glasbehållare, som flaskor av valfri form och storlek, men även anonyma gamla vaser och till och med höga och långa ljushållare, är ett enkelt och färgglatt sätt att dekorera dem att klä in dem i snöre eller bollar av ull, bomull eller annat garn. Beroende på vad du väljer, eller hur du kombinerar dem, får du ett mer eller mindre rustikt eller modernt resultat.

Advertisement

Det fungerar även med de minsta flaskorna, och kanske kan du använda garnrester med fängslande nyanser. Kom alltid ihåg att ha lite varmt lim till hands, så att trådarna fixeras då och då: då kommer de inte glida inte upp och ner, och arbetet kommer att bli mycket exakt.

Sprayburk och valfri tejp, även de för presentförpackning: linda slumpmässigt in glaset (men även vilken annan yta som helst som du kan använda din sprayfärg på) med tejpen, spraya sedan kompakt och jämnt, och först när färgen börjar torka (inte innan, men inte heller för sent), ta bort tejpen och voilà! Stencileffekt!

Pärlor, snäckor, trädetaljer, låtsasädelstenar: med rätt lim kan vilken vas som helst, även eventuellt ommålad av dig, att berikas med fascinerande detaljer i relief.

Vill du att enkla föremål av glas eller keramik ska se ut som dyrbara terrakottaartefakter? Välj färgen med rätt nyans, alltså en av de som påminner om det materialet, och ge den rätt konsistens genom att blanda den med lite bikarbonat!

Advertisement

Sedan finns doppningstekniken: stick ner en del av vasen i färgen och dra ut den, genom att låta den droppa. Det går även att replikera med glitter, pensla med lim och strö sedan över glitterpulver, blås bort överskottet när limmet har stelnat.

Även med terrakottakrukor kan du låta fantasin flöda: de kan målas med former och färger, även bokstäver och figurer efter önskemål, med akrylfärger. Men om du kommer att använda dem med jord och växter för att vattna, är det bättre att försöka bevara din dekoration så länge som möjligt genom att använda ett lager av tätskikt inuti och även på utsidan av krukan.

Advertisement

Och även med färg på terrakotta kan du ha kul med att applicera element i relief!

Hur skulle du vilja dekorera dina vaser?

Advertisement