Årstidsbyte: hur man kommer förberedd och med garderoben helt ren

av Hilda Maria Morgan

06 November 2022

Årstidsbyte: hur man kommer förberedd och med garderoben helt ren
Advertisement

Årstidsbyte i våra hem innebär inte bara högre eller lägre temperaturer, skillnad i timmar av ljus och mörker och byte från varma till lätta kläder och vice versa. Det innebär också och framför allt att öppna garderoberna och helt byta ut innehållet: årstidens plagg som vi lämnar efter oss måste vara korrekt utvalda, hopvikta och bortlagda i väntan på att årstiden återvänder och vi behöver ha den kommande säsongens kläder nära till hands.

För att denna förändring ska bli riktigt effektiv och inte leda till att vi bär kläder som luktar instängt och som en smutsig garderob, behöver vi ägna oss åt grundlig rengöring av våra garderober innan denna stora förändring: genom att göra det kommer vår tvätt alltid lukta fräscht och rent.

Advertisement

1. Rengör garderoben

1. Rengör garderoben

Creativo

Töm först och främst garderoben helt genom att lägga dina kläder på sängen och med en fuktig trasa ta bort allt damm med början från den högsta delen, den som är svårast att nå och därför också den smutsigaste, både inuti och utanför. Vid det här laget är du redo för den grundliga rengöringen: du kan välja naturliga gör-det-själv-medel som dock är absolut effektiva för att ta bort smuts och för att avfetta.

  • Vinäger: nödvändig vid rengöring av alla delar av huset, det är en av de bästa lösningarna när det gäller avfettning och sanering. Lägg lite på en icke-nötande svamp eller mikrofiberduk och torka av hela garderoben, både invändigt på hyllor och väggar och utvändigt på dörrarna. Skölj och torka, låt även garderoben vädras med fönstret öppet i någon timme.
  • Bikarbonat: en annan stor huvudperson i vår rengöring, kan användas genom att lägga 2-3 teskedar i en halv liter vatten och blanda väl. Spraya på alla ytor, skölj och torka med en ren trasa. Alternativt, om du vill ha mer avfettande verkan, kan du blanda en matsked bikarbonat med vatten och bilda en gel-liknande pasta, torka sedan av hela garderoben med denna pasta och en svamp och skölj.
  • Marseille tvål: den sista stora allierade av rengöring, förutom att avfetta, lämnar den också en mycket behaglig doft efter sig. Lägg bara några flingor på en fuktig svamp, skölj sedan och torka.

Advertisement

2. Parfymerande antimal- och antiträmaskmedel

2. Parfymerande antimal- och antiträmaskmedel

Creativo

I slutet av din städning är det dags att parfymera garderoben och om du kan göra det genom att förebygga mot klädesmal och trämask varför inte göra även det? Här är några enkla lösningar att välja mellan:

  • Citrusfrukter och kryddnejlika: ta en apelsin eller en citron, skär bort skalen och låt dem torka, stick sedan i några kryddnejlikor i dem och placera det hela i garderoben. De kommer att lämna en mycket god doft och bekämpa parasiter.
  • Lavendel: också mycket användbar mot parasiter, du kan helt enkelt ta en torkad kvist och lägga den i en påse för att parfymera skåp och lådor.
  • Kryddor: mycket effektiva är rosmarin, lagerblad och kanel; använd dem som lavendel i en påse att lägga i lådor och på hyllor.
  • Eteriska oljor: om du inte vill använda torkade växter kan du alltid använda eteriska oljor som skapats av dess dofter genom att blöta upp en bomullstuss. De mest effektiva mot mal är neem, patchouli och tea tree, men om deras lukt är obehaglig kan du även använda citron, apelsin, kanel, rosmarin, lavendel eller lagerblad.
  • Tvål: dofttvål är slutligen det mest klassiska botemedlet för väldoftande garderober. Du kan använda enkla Marseille-tvålar eller dofttvålar. Du kan också välja att använda Marseille-tvålen i flingor, som du också kan parfymera efter behag, kanske med en eterisk olja av de som anges ovan.

Nu är det bara att välja dina kläder och lägga tillbaka allt på plats. Lycka till med årstidsbytet!

Advertisement