Ge ett nytt liv åt gamla möbler: 12 idéer för att ge dem en mer fängslande stil

av Hilda Maria Morgan

10 Oktober 2022

Ge ett nytt liv åt gamla möbler: 12 idéer för att ge dem en mer fängslande stil
Advertisement

Räck upp handen om du inte har en gammal möbel hemma som du bara inte kan göra dig av med, av känslomässiga, praktiska eller ekonomiska skäl. Vi förvarar sådana i våra rum, ofta genom att ”bråka” med resten av möblemanget, utan att våga ta dem till soptippen. Och när allt kommer omkring, vad har vi för anledning att kasta bort dem, om de fortfarande utför sina funktioner väldigt bra, förutom att de kanske påminner oss om någon vi håller kär eller något fint ögonblick från det förflutna som inte längre finns där?

Skaffa bara några enkla verktyg, lite färg och en rejäl dos viljestyrka och armmuskler för att få till och med de äldsta, otympligaste och tyngsta möblerna att komma till liv igen. Låt oss upptäcka 12 riktigt briljanta idéer tillsammans.

1. Från en gammal byrå till en underbar skänk

Ett lager blå färgstrukturen och lådorna, guldhandtagen och en slipning av toppen för att göra den homogen och eliminera eventuella repor: den gamla byrån blir omedelbart en underbar skänk till ditt vardagsrum. För förvaring av tallrikar och porslin, men även dokument, böcker, dukar och allt annat du tycker passar.

Advertisement

2. Det gamla skrivbordet

Har du din pappas gamla skrivbord i garaget men det verkar för tungt, klumpigt och stelt för dina barn? Eller så kanske det verkar ha för många tecken på slitage? Prova att måla om den med ljusare och gladare färger som vitt eller blått eller grönt, du kommer att lätta upp effekten och också dina barn kommer att älska det.

3. Soffbordet

Ibland behövs bara ett lager färg, några träplankor och en hammare med några spikar för att göra ett soffbord mer intressant och rädda det från soptippen.

4. Matbordet

Har du bytt hem och gått över din köksbudget? Oroa dig inte, du kommer säkert att hitta ett fult gammalt bord med stolar i lika dålig stil. Förnya dem med färg, de kommer redan att få en helt annan effekt och ge lite extra färg till ditt kök!

5. Stolar så gott som nya

Stolar är bland de inredningstillbehör där vi kan ge mest utrymme åt vår kreativitet: förutom att måla om dem i färgstarka färger kan vi även åldra dem med scratching eller lägga till dekorationer med decoupage eller göra sitsen eller ryggen mer bekväm med en dyna.

Advertisement

6. Från ett gammalt skåp till en fikahörna

Idag har vitrinskåpen övergivits för mer moderna och funktionella väggskåp och köksmöbler. Men vem har sagt att ett gammalt skåp inte kan hitta sin plats i huset, kanske som en fikahörna? Ge det bara en färg mer i harmoni med ditt möblemang, flytta några hyllor, lägg eventuellt till några praktiska krokar och ta bort dörrarna och det var allt: en ny och underbar möbel!

7. Från byrå till soffa

En gammal och oanvändbar byrå kan hitta en annan destination innan den slängs: till exempel kan den med några knep bli en bekväm och fantastisk inredningssoffa. Praktisk och mångsidig, du kan under konstruktionen bestämma om du göra den anpassad att ha inomhus eller utomhus.

Advertisement

8. Badrumsmöbel

På några enkla steg blir byrån möbeln till ditt nya badrum.

9. Köksön

Om ditt badrum redan är möblerat eller om du inte känner för det eller om du saknar verktygen för att skära av hyllan för att sätta in diskhon kan du alltid falla tillbaka på köket. Om det finns tillräckligt med utrymme, kan du unna dig lyxen av en köksö ger dig en extra stödyta, samt ger dig fler lådor och skåp att förvara dina saker i. Detta är vad en gammal byrå kan göra!

Advertisement

10. Nattduksbord

Vad gör vi med vår barndoms nattduksbord? Om att slänga dem skulle kännas som att riva bort bit minnen kan vi göra om dem till våra barns sovrum eller vårt eget. Återigen räcker det med färg och kreativitet.

11. Från gammal säng till bänk

De gamla och maffiga sängarna från det förflutna har blivit för många i våra rum som blivit reducerade till lite mer än garderober. Så varför inte återvinna sängen för att inreda vår terrass eller trädgård? Det skulle kunna skapas några underbara bänkar från den!

Advertisement

12. Garderober och väggskåp

Slutligen, om du vill ta bort den där gamla patinan från dina möbler utan att göra större förändringar, kan du helt enkelt måla om garderober och väggskåp. Oavsett om det är i sovrummet, i köket eller i vardagsrummet, får en gammaldags garderob omedelbart ny vitalitet med en ny färg: välj pastelltoner och ljusa färger, du kommer att se vilken snygg effekt det blir!

Advertisement