Glasburkar och kreativ återanvändning: 10 fantasifulla idéer att inspireras av

av Hilda Maria Morgan

07 Oktober 2022

Glasburkar och kreativ återanvändning: 10 fantasifulla idéer att inspireras av
Advertisement

Glasburkar är utan tvekan ett av de mest mångsidiga materialen inom området DIY och kreativ återanvändning. Det är nyttigt och miljövänligt att bestämma sig för att inte slänga dem, använda dem på annat sätt.

Och det är framför allt väldigt fördelaktigt att göra det eftersom de lämpar sig för oändliga typer av skapelser och perfekt svarar på många olika behov. Detta beror främst på formen och materialet som gör det till ett föremål som lämpar sig både för konservering och dekoration.

Här är tio extraordinära idéer som du kan inspireras av för att kreativt återanvända glasburkar.

Advertisement

Vanliga glasburkar, med det enda tillägget av knoppar eller handtag av något slag, form och färg, kan förvandlas till mycket originella godis- eller chokladburkar.

Advertisement

Med burkar, småsten, ljus och snöre är det möjligt att skapa magnifika ljushållare som passar för alla typer av miljö eller platser.

För macrame-entusiaster är en förtjusande idé att skapa vas-hållare att hänga glasburkar i som kan hålla blommor, växter eller ljus. De "svävande" burkarna är en särskilt scenografisk utgångspunkt, speciellt för utsmyckning av trädgårdar och verandor.

Med grenar och blom-element av alla dess slag är det en barnlek att skapa sammansättningar som fungerar som bordsdekorationer eller raffinerade ornament. Dessa på bilden, med vete-strån och matchande dekorationer, refererar omedelbart till en bukolisk atmosfär. Men många andra kan skapas för att passa de mest skilda sammanhang och stilar.

Med samma teknik som används för att skapa chokladburkarna kan du även göra läckra behållare till badrummet. Bomullsservetter, sminkborttagningsdynor och alla element som kräver ett särskilt hygieniskt sätt att förvaras på, kan bekvämt förvaras i burkar. Färgade lock och handtag gör dem till ett estetiskt felfritt föremål.

Advertisement

Och om de är ordentligt dekorerade kan burkarna också bli förtjusande blomvaser.

Skapandet av hantverk och pynt inför julpen, med glasburkar och burkar, förutom att vara enkelt, kan bli en väldigt rolig aktivitet, till exempel för att förgylla högtiden för barn.

Advertisement

En annan ofta experimenterad användning av glasburkar är att sätta upp underbara små terrarier. För älskare av genren representerar de ett väsentligt element.

Och varför inte använda dem för att odla växter och blommor i hydrokultur? Det är en teknik som varje "grönt finger" kan upptäcka och uppskatta.

Advertisement

Slutligen, här är ett av de kanoniska sätten att använda en burk. Var dock uppmärksam på att även om pennhållaren är en av de mest använda i praktiken, kan den med fantasi och kreativitet fortfarande vara väldigt originell och effektiv. Dekorationen som visas här är ett exempel.

Blir du inte sugen på att direkt springa iväg för att hitta burkar och experimentera direkt?

Advertisement