Dålig lukt i glas efter att de diskats i diskmaskin: hur man får bort den med några få steg

av Hilda Maria Morgan

06 Oktober 2022

Dålig lukt i glas efter att de diskats i diskmaskin: hur man får bort den med några få steg
Advertisement

Diskmaskinen är en av favoritapparaterna i dagens samhälle: tack vare dess ovärderliga hjälp kan vi möta vilken måltid som helst, även den mest belamrade familjemiddagen, med ett leende på läpparna och lugnet av att kunna njuta av middagen till fullo, utan den skrämmande uppgiften av smutsig disk i diskhon. Det kan dock hända att det i slutet av tvätten fortfarande kvarstår obehaglig lukt på disken som vi tar upp, på grund av smutsrester som har lämnats under lång tid eller blivit kvar inuti apparaten.

Hur ser man till att när man öppnar diskmaskinen nås endast av doften av renlighet? Låt oss ta reda på det tillsammans med dessa naturliga och gör-det-själv-trick.

Advertisement

1. Innan tvätten

1. Innan tvätten

Creativo

Först och främst är det viktigt att se till att det inte finns mat- eller dryckes-rester på glas, tallrikar och fat, vilket kan bidra till att smutsa ner diskmaskinen och ge upphov till dålig lukt. Särskilt när det gäller glas, utöver en snabb sköljning om de har använts för andra vätskor än vatten, så att vätskan helt elimineras vid den efterföljande tvätten och därmed även eventuella spår av lukt.

Advertisement

2. Ättika

2. Ättika

Creativo

Den nödvändiga ättikan hjälper oss att eliminera otäcka lukter men inte bara: om den används på kastruller i stål gör det att vi kan få dem att glänsa igen som om de vore nya. Du kan använda ättika i diskmaskinen genom att spraya en blandning av vatten och ättika i förhållandet 1: 3 på glas och annan disk; obehagliga lukter kommer att elimineras på ett ögonblick under tvätten.

3. Bikarbonat

3. Bikarbonat

Creativo

Förutom alla dess andra egenskaper har bikarbonat också en kraftfull anti-luktverkan: det räcker med att strö glasen med pulvret när du sätter in dem i diskmaskinen för att få en djupare rengöring av all disk och bli av med alla typer av lukt.

4. Citron

4. Citron

Creativo

Om du har slut på ättika och bikarbonat men har en citron kvar i kylen kan du lägga några skal bredvid glasen. Förutom att eliminera obehagliga lukter kommer det också att hjälpa dig att få dem att skina igen.

5. Rengör diskmaskinen

5. Rengör diskmaskinen

Creativo

Om du efter att ha provat alla dessa åtgärder fortfarande känner obehaglig lukt betyder det att det är dags att rengöra diskmaskinen på djupet. Återigen, istället för att tillgripa de kemikalier som finns på marknaden, kan du använda dig av samma naturliga medel som anges ovan. Lägg 100 gram bikarbonat eller 2 matskedar citronsyra eller 1 liter ättikabotten av diskmaskinen och kör en tom tätt på en hög temperatur. Din apparat kommer att bli så gott som ny!

Ett sista tips: i slutet av varje tvätt, försök att inte lämna luckan stängd, för att få luften att cirkulera och få disken att torka bättre. Med dessa enkla knep behöver dina glas bara passera genom diskmaskinen för att vara redo att användas igen!

Advertisement