DIY-hyllor: 10 originella idéer för att göra bokhyllor och få ut det mesta av utrymmet

av Hilda Maria Morgan

24 September 2022

DIY-hyllor: 10 originella idéer för att göra bokhyllor och få ut det mesta av utrymmet
Advertisement

Om du behöver mer utrymme i huset för att förvara dina föremål är bokhyllor något för dig. Oavsett om det är böcker, leksaker, semesterminnen eller dina samlingar är bokhyllor perfekta för att få ordning på det utrymme som finns i dina rum, horisontellt såväl som vertikalt.

Från rustik till elegant till industriell stil, du kan skapa vilken typ av bokhylla som helst på ett enkelt sätt tack vare de många tutorials som finns på webben! Välj den du föredrar utifrån din stil och kavla upp ärmarna och ge din kreativitet fria händer. Här är 10 idéer att hämta inspiration från.

Advertisement

1. Stege i återvunnet trä

För en horisontell rustik hylla, använd en gammal trästege. Du kan hänga den på vilken tom vägg som helst och den kommer att hjälpa dig att förvara böcker och föremål som ger miljön en rustik och lantlig atmosfär.

Advertisement

2. Färgade fruktlådor till barnen

För att skapa en färgglad bokhylla till barnrummet kan du använda gamla färgade fruktlådor. Stapla dem eller fäst dem på väggen för att bilda en mer komplex struktur. De kommer att liva upp barnkammaren genom att hjälpa dem att hålla ordning på sina böcker och leksaker samtidigt som de har roligt.

3. Återvunnet trä och industrirör

Lämplig för hem som vill uttrycka en unik stil, den är gjord med industrirör i metall och återvunnet trä. Det kommer att bli ett gediget stöd för böcker och prydnadssaker, förankrat i väggen i ett avskilt läge.

4. Hörnbokhylla

För att få ut det mesta av det tomma utrymmet bakom dörrarna, vad sägs om en hörnhylla? Du kan göra den på mått med hjälp av träskivor eller återvunnet trä. Det kommer inte att märkas men det kommer att tillåta dig att få ut det mesta även av det vanligtvis oanvända hörnet!

5. Hyllor från golv till tak

Om du verkligen har många föremål och väldigt lite utrymme att förvara dem på, vad sägs om en hylla från golv till tak? Du kan göra en väldigt enkelt genom att hänga upp hyllor på väggen från golvet ända upp till taket, till och med genom att rama in dörrar eller fönster. En underbar platsbesparande inredningsidé!

Advertisement

6. Ett träd i sovrummet

Vad är bättre än naturen för att få barn att må bra? Du kan återskapa en bit av den i deras sovrum genom att göra denna hörnbokhylla i form av ett träd. Måla hörnet av rummet med en träddesign och häng upp trähyllor i hörnet: det är allt, en underbar bokhylla redo att transportera dina barn till en fantasivärld!

7. DIY-rumsavdelare

Behöver du separera två delar av huset? Gör en enkel och billig DIY-rumsavdelare av gamla fruktlådor. Du kan måla om dem i den färg du föredrar och stapla dem i olika positioner, växelvis vända mot ena sidan och den andra sidan för att användas i båda områdena. Enkelt och fantastiskt!

Advertisement

8. Lastpallar

Letar du efter en snabb och enkel lösning för ditt bibliotek? Inget är bättre än lastpallen! På marken enkelt lutad mot väggen eller hängd på väggen med krokar, bara placera ut den och fyll den!

9. A-stege

En gammal A-stege och hyllor av återvunnet trä kommer att vara perfekta för att snabbt och enkelt skapa en bokhylla i rustik stil. Redo för din vägg på en gång!

Advertisement

10. Osynlig bokhylla

För de som älskar minimalism görs den osynliga bokhyllan helt enkelt genom att hänga en krok på väggen som man sedan kan stapla böckerna på. Det finns inget som är enklare!

Hur använde du utrymmet i ditt hem? Hur förvarar du dina böcker och prydnadsföremål? Fick du inspiration från dessa idéer?

Advertisement