Glasburkar, från skräp till resurs: 10 geniala idéer för att återvinna dem genom att dekorera hemmet

av Hilda Maria Morgan

20 Augusti 2022

Glasburkar, från skräp till resurs: 10 geniala idéer för att återvinna dem genom att dekorera hemmet
Advertisement

Hur många glasburkar köper vi inte på mataffären och hur många slänger vi inte sedan varje dag! Sylt, konserverade bönor, pålägg, såser, röror; det finns många livsmedel som säljs i glasburkar. Runda, ovala, sexkantiga eller andra mer ovanliga former, vi behåller dem ofta för att återanvända dem till våra hemgjorda marmelader eller sylter. Vem vet hur många gånger vi har undrat hur vi istället skulle kunna återanvända dem och ge dem nytt liv på ett annat sätt, och också hjälpa miljön och göra vårt hem vackrare eller mer funktionellt.

Kolla in dessa underbara idéer och du kommer att behålla alla burkar du tömmer!

Advertisement

Glasburkar som ljus

Fyllda med vax och utsmyckade med band och dekorationer kan burkarna bli vackra ljus.

Advertisement

Burkar i badrummet

Burkar är fantastiska hjälpmedel i badrummet: hur många av oss är det inte som inte vet var vi ska placera sminkborstar, raktillbehör, gummiband, klädnypor, sminkborttagningsdynor, bomullstussar och alla de andra tusen små föremålen som finns i våra badrum? Några glasburkar placerade på en hylla eller upphängda på väggen med en klämma kommer att rädda dig från röran!

Glasburkar i köket

Förutom de ovan nämnda marmeladerna är burkarna även lämpliga som behållare för salt, socker, kaffe, pasta, ris, bönor. MEN våra redskap kan också passa bra placerade i burkarna. Placerade i köket bredvid spisen kommer de att tillåta oss att ha allt i ordning men också till nära hands!

Burkar som ljuskronor

Glasburkar och glasflaskor kan förvandlas till underbara ljuskronor, men även bords- eller golvlampor och vägglampor. Det finns ingen gräns för de former som lamporna kan ta i ditt hem, ge bara fria händer åt din kreativitet!

Hyllor med burkar

Om du har utrymmesproblem är dessa hyllor med burkar det rätta svaret: genom att fästa locken på burkarna under hyllan får du mycket utrymme att förvara dina föremål eller dina livsmedel!

Advertisement

Pennställ

Även på dina barns skrivbord kan burkar hitta en ny funktion: du kan ha kul genom att dekorera dem tillsammans med starka färger och livfulla mönster, de kommer att hjälpa barnen att hålla ordning på sina pennor och kritor, men också på deras små föremål!

Burkar som dekorationer

Du kan återanvända glasburkar för att dekorera ditt hem; även i det här fallet finns det ingen gräns för möjligheterna, endast fantasin sätter gränser! Burkarna kan förvara dina semesterminnen, eller fotoramar, de kan bli som skyltfönster för föremål och torkade blommor. Du måste bara ge fria händer åt din kreativa sida!

Advertisement

Tvålburkar

Genom att göra ett hål i locket och lägga till en dispenser blir dina burkar perfekta tvålkoppar för badrummet eller köket! För detta ändamål kan även flaskor framgångsrikt användas, det blir en riktigt personlig touch även i de vanligaste hörnen av våra hem!

Spargrisburkar

Men tänk om våra burkar blev väktarna av våra besparingar? Vi har alla projekt som vi behöver spara pengar till: en resa, en ny apparat, en ny bil. Sparandet börjar med det lilla och om vi börjar med att behålla mynten som vi hittar i fickorna och längst ner i väskorna kan vi successivt samla ihop ett fint tillägg. Ett lagom stort hål i locket, en fin dekoration och vår spargris är klar!

Advertisement

Burkar som blomvaser

För trädgårdsälskare passar glasburkar även utmärkt som vaser, både till snittblommor, men även med lite jord för små växter! Med en fin dekoration och rätt växt passar de även bra som present till olika tillfällen.

 

Det här är bara några av de möjliga funktionerna hos glasburkar, nästa gång du råkar slänga en, tänk en extra gång! Vilka idéer uppskattade du mest? Har du några andra?

Advertisement