10 knep för att bekämpa gulfärgning av vita kläder

av Hilda Maria Morgan

22 Augusti 2022

10 knep för att bekämpa gulfärgning av vita kläder
Advertisement

Var och en av oss har vita kläder i vår garderob, och vi vill att de alltid ska vara glänsande som om de precis hade köpts. Även om du på alla sätt försöker hålla dem ljusa, riskerar de oundvikligen att gulna med tiden och tvättarna.

Hur många gånger har det hänt dig att du bär en vit skjorta, klänning eller byxor och lagt märke till en gul fläck? Allt detta är åtgärdbart. Det finns knep som låter dig förhindra gulnandet och gör plaggen, återigen, ljusa.

via Torinotoday

Advertisement
Pexels

Pexels

Bevarandet av plaggen

Ett av de vanligaste misstagen, som oundvikligen leder till gulfärgning av kläder, är felaktig förvaring. Hemligheten är att förvara dessa plagg på svala och torra ställen, men framförallt att se till att det inte finns mögel. Det bästa sättet att förvara dem på är också genom att lägga in syrafritt papper mellan kläderna för att undvika kontaminering mellan färgerna.

Separera vita kläder från färgade

Den gyllene regeln för att tvätta kläder i tvättmaskinen är att separera vitt från färger. När du tvättar måste du se till att det bara finns en färg på kläderna i trumman, annars riskerar du att färgämnet överförs.

Advertisement
Pexels

Pexels

Tvätta dem ofta

I den vanliga uppfattningen har tanken spridit sig om att tvätt av vita kläder ofta leder till att de slits, av denna anledning bär vi dem många gånger innan vi lägger dem i tvättmaskinen. Denna inställning är fel!

Hemligheten är att tvätta dem varje gång du bär dem, även om det inte finns några märkbara fläckar riskerar kroppsoljor och svett att tyget att gulna och göra det svårare att få bort dessa fläckar.

Blötläggning

En annan teknik för att förhindra eller få bort gula fläckar är att blötlägga plaggen i vatten och blekmedel innan de tvättas. Detta gör det lättare att ta bort fläckarna.

Tvätta med vatten på en hög temperatur

Efter förblötläggningen ska kläderna sköljas noggrant, först efteråt kan de tvättas. Vattentemperaturen, vid denna tidpunkt, blir grundläggande. Rådet är att ställa in den högsta temperatur som tyget tål, det är viktigt att läsa klädetiketten noga.

Pexels

Pexels

Häng upp dina kläder på en solig plats

Ett av de vanligaste misstagen är att tro att solen inte gör något annat än att främja gulnandet. Det är inte sant!

Effekten av ultravioletta strålar hjälper till att bleka och göra kläderna ljusare, av denna anledning är det alltid bäst att placera torkställningen på en solig plats.

Salt och citron

Bland de säkra metoderna finns också mormors, det vill säga enkla lösningar som ibland kan verka självklara och extravaganta, men som säkerställer ett exceptionellt resultat. Det finns faktiskt några produkter som hjälper till att återfå vita och glänsande plagg. Salt och citron är hemgjorda alternativ som är mycket effektiva för att bekämpa gula fläckar. Saltets nötande kraft och citronens blekande kraft gör att det gula kan elimineras, om den gnids på fläckarna.

Pexels

Pexels

Marseille-tvål

En av hemligheterna för att bleka kläder på några ögonblick är att använda Marseille-tvål. Detta anses ofta vara den bästa metoden eftersom den kan användas i både maskin- och handtvätt.

Bikarbonat

Äntligen, mormoderns botemedel som aldrig misslyckas är bikarbonat. Placera bara en mätkopp i tvättmaskinens trumma och ställ in en tillräckligt hög vattentemperatur. När tvätten är klar kommer kläderna att återgå till att bli vita som om de precis hade köpts.

Vilka av dessa metoder kände du till och använder?

Advertisement