12 spektakulära modeller av träljuskronor att hämta inspiration från

av Hilda Maria Morgan

11 Juli 2022

12 spektakulära modeller av träljuskronor att hämta inspiration från
Advertisement

Ljuskronan är en av de starkaste heminredningsdelarna, men inte bara. Det är ett föremål som på egen hand kan ge miljön stil, personlighet och ibland även en magisk atmosfär. Och bland de olika materialen som en ljuskrona kan skapas med, representeras en stor resurs av trä. Det kan, oväntat, bli en stor allierad i designen eller gör-det-själv-skapandet av ljuskronor av alla dess slag, stilar och former.

Från rustikt till minimal och från vintage till modernt, det finns ingen gräns för mängden kreativa idéer att utforska. Ja, pinsamheten över valet kan ta över. För det mesta är det enkelt och billigt att skapa dessa ljuskronor, eftersom du också kan lita på återvinning. Och en annan fördel är att trä ofta är ett miljövänligt val. Genom att vara uppmärksam på att använda återvunnet trä eller trä från reforestation eller så långt som det går använda råvara utan alltför många behandlingar, kan du skapa underverk med låg miljöpåverkan.

Men börja genom att ta en titt på de spektakulära idéerna vi har samlat åt dig nedan. Det kan bli så att du direkt vill ha en ny ljuskrona i ditt hem.

Advertisement

Den enklaste idén, men ändå effektiv, är en trädstam som hänger horisontellt från vilken man kan hänga några glödlampor. En enkel och lätt idé att återskapa, perfekt ovanför ett köksbord, även det i trä.

Advertisement

För en ljusare och mer teatralisk effekt räcker det med ett trävagnshjul, glasburkar, glödlampor och andra detaljer i facetterat glas, som ger briljans och ljusstyrka.

Ett uppochnedvänt träd som hänger i taket med många lampor fästa är förvisso det mest natursköna valet av alla men också det som är svårast att genomföra. Man skulle dock kunna tänka sig att ändra storlek på idén genom att använda grenar istället för hela trädet.

Grenarna kan faktiskt användas inte bara genom att få dem att hänga ner vinkelrätt, utan också genom att fästa dem som ett tryck i taket. Effekten blir väldigt speciell.

Till en träbalk eller en stock, förutom de enkla glödlamporna som hänger ner, skulle du verkligen kunna lägga till lite vad som möjligt. Ett alternativ till bara glödlampor är glasburkar. Vi har redan sett dem fästa på vagnshjulet i det mer "chica" förslaget och de är en utmärkt idé för kreativ återanvändning.

Advertisement

Eller, för en mer rustik stil, skulle du kunna lägga till gamla metallföremål. Om det är fat, lock eller något annat spelar ingen roll. Gör plats för fantasin.

Och för en lösning som kombinerar rustikt med modernt, kan scenspotlights fästas på en träbalk.

 

 

Advertisement

Genom att ersätta burkarna med flaskor blir stilen ännu mer originell.

Och om du verkligen vill överdriva med excentricitet, speciellt om du inte inreder en hemmiljö utan till exempel en bar, är det bara att ta till ikoniska flaskor med kända märken. Jack Daniel's brukar vara väldigt populära.

Advertisement

Även inställning av strålkastare i en bjälke som erhålls direkt genom att skära en remsa av en stock och lägga till detaljer i repet kommer att skapa en behaglig kontrast till ögat.

För en mer minimal stil kan dock en enkel ihålig stam, med neon inuti, vara en utmärkt idé.

Advertisement

Och slutligen, återigen med mycket minimala och moderna linjer, är här några spotlights gjorda direkt genom att snida ur träet i speciella geometriska former och infoga ljuset inuti.

Det här är bara några av de fantastiska och spektakulära möjliga idéerna när det gäller att skapa ljuskronor i trä. Mycket kan överlåtas till slumpen i de former som finns i naturen och de föremål som ska återvinnas till vårt förfogande. Och resten kan kreativiteten göra. Så tillåt dig att förvånas och inspireras genom fritt tolka om: resultaten kommer att bli exceptionella.

Advertisement