En rabatt som löper längs bården: använd växter och kanter smakfullt för att dekorera din trädgård

av Titti Carlberg

27 Juni 2022

En rabatt som löper längs bården: använd växter och kanter smakfullt för att dekorera din trädgård
Advertisement

Det är inte alltid som det är möjligt att skapa områden av buskar eller träd i mitten av en gräsmatta eller mitt i trädgården, så du kanske avstår att få veta hur smakfullt man kan inreda grönområden och lägga till lite färg till det som annars förblir en platt och anonym tomt.

Lösningen kan därför vara att lägga en lång smal rabatt som löper längs en (eller flera) av bårderna, nära staketet eller omgivande väggar. Den kan vara i nivå med marken, något högre eller helt upphöjt med en stödmur: beroende på material, placering och växter kan många olika typer skapas. Kolla in idéerna som följer nedan.

Advertisement

Om du planerar att skapa en något sluttande rabatt (det är snyggare för man ser växterna bättre), se till att skapa en bård med tegelstenar som är tillräckligt höga för att hålla kvar jorden - och komposten - som oundvikligen annars kommer att glida ner.

Advertisement

Om du däremot skulle vilja skapa en minimal rabatt, med några växter mitt på gruset, kan den ligga i nivå med gräsmattan och då räcker det med platta bårder, som de av betong.

Men platta bårder fungerar också med grönare rabatter. Det är alltid bättre att använda en oanselig inneslutningskant. och för kanten fungerar det bra med tegel.

En annan idé är att skapa en upphöjning med stenar, på det sättet är rabatten högre än marken, lägg sedan till en kullerstensbård framför gräsmattan eller uppfarten.

Det ser alltid bra ut när de täcks med bark eller annat organiskt material som är enfärgat.

Advertisement

Med lite uppfinningsrikedom kan du skapa en miniatyrpark i trädgårdsremsan nära staketet.

Sedan är det dags för att välja växter: det finns frodiga kombinationer för halvskuggiga zoner...

Advertisement

...och färgglada växter som älskar sol.

Om alla blommor och buskar var koncentrerade i detta utrymme, så skulle det vara värt att studera den bästa kombinationen av sorter för alla årstider.

Advertisement

Men även att välja bara en sorts växt kan ge ett elegant resultat.

Och den filosofin kan även hjälpa dig att skapa en vacker enkel gångväg.

Trevlig trädgårdsskötsel!

Advertisement