Med lite kartong kan du göra fantastiska lyktor på ett enkelt sätt

av Hilda Maria Morgan

12 Juni 2022

Med lite kartong kan du göra fantastiska lyktor på ett enkelt sätt
Advertisement

Ljus och lyktor har en obestridlig charm som ingen typ av artificiell belysning kan återskapa: det spridda ljuset på det där mjuka och ömtåliga sättet är faktiskt nästan oefterhärmligt, och det är därför man vid vissa tillfällen vill använda ljus, värmeljus och olika lyktor.

För att inte tala om att själva ljushållarna och lyktorna är föremål som kan pynta miljön. Således, för en estetisk återgivning och en unik atmosfär, kan vi använda dem inomhus såväl som utomhus. Om du letar efter ett kreativt sätt att skapa en lykta med endast papper kan du följa handledningen som vi beskriver nedan.

via https://www.apieceofrainbow.com/diy-dimensional-paper-lanterns-2/

Advertisement
Tutorial via apieceofrainbow.com

Tutorial via apieceofrainbow.com

Du kommer behöva:

  • En lång och slät glasvas, som har formen av en mycket enkel cylinder.
  • Batteridrivet LED-ljus. Eller eventuellt en LED-ljusslinga, batteridriven och väldigt tunn.
  • Vit kartong: papper går också bra, men det måste vara tjockt och av bra kvalitet. Dessutom måste det vara helt slätt.
  • Ark av färgat papper: dessa kommer att användas för att fodra insidan och ge en färgad nyans till ljuset. Alternativt kan du prova silkespapper.
  • Manuell skärare eller en elektrisk skärare
  • Tejp

Du kan använda mallen (för utskärningarna) till handledningen (finns längst ner på denna sida), men även rita de motiv som du vill med en penna, klipp sedan ut dem på samma sätt.

  1. Börja alltså med att använda mallen med siluetten som ska skäras ut, lägg den ovanpå det vita arket. Annars kan du rita direkt på pappret med en ljus penna.
  2. Klipp försiktigt ut med skäraren, och för varje pappersflik som du måste lyfta (det är de som ger den tredimensionella effekten), använd dig av en rundspetsad smörkniv.
  3. Klä insidan av det vita arket med ett av de färgade pappren, fäst med tejp.
  4. Stäng arket runt glasburken för att få önskad cylindrisk form och fäst med tejp.

Om kartongen är tillräckligt hög för att dölja vasen (eller glaset!) kan du lämna den inuti så att du även kan använda vaxljus. Annars sätter du bara in LED-lampan i den dekorerade papperscylindern och voilà.

Advertisement
Tutorial via apieceofrainbow.com

Tutorial via apieceofrainbow.com

Den del som kräver mest tålamod är att skära ut mönstret du vill få fram i 3D. Om du har en elektrisk skärare kan du använda den genom att utgå från en digital modell.

Lycka till!

Advertisement