Shabby chic-ljushållare: 11 kreativa återvinningsidéer att dra inspireration från

av Hilda Maria Morgan

10 Maj 2022

Shabby chic-ljushållare: 11 kreativa återvinningsidéer att dra inspireration från
Advertisement

Det är alltid trevligt att lysa upp en kväll med fladdrande levande ljus, och om vi gillar att skapa den typen av atmosfär då och då, är det till stor hjälp att ha inte bara ljus och värmeljus av alla de slag redo, utan även de föremål som vi placerar dem i för att få ett så dekorativt resultat som möjligt.

Och om du gillar shabby chic stilen så kan dessa ljushållare ha en vintagelook, och alltså vara lite slitna men också räddade av romantiska detaljer: här kommer kreativ återvinning väl till pass av gamla eller vanliga föremål. Berika dem med smakfulla och eleganta detaljer för att göra dem perfekta för våra behov. Här är några idéer att hämta inspiration från.

Advertisement

En gammal burk, jute eller kanske spets och någon annan dekoration efter smak: dessa är de klassiska materialen i en skapelse i shabby chic-stil som aldrig kan bli fel.

Advertisement

Om du istället för stora ljus vill använda värmeljus behöver du genomskinliga behållare: glasburkar kommer väl till pass, vilka du skulle kunna täcka med spets.

Ett annat enkelt projekt för att dra nytta av ljus: placera dem inuti slevar som hängs från träpaneler. Och för att göra det hela lite mer delikat och romantiskt skulle du kunna klä in träet med blommönstrat papper eller tyg.

För smala och långa ljus är gamla uppåtvända metalltrattar perfekta, även om de förstörts av rost.

Sedan finns det de av svarvat trä som påminner om stängerna på ryggstöden på gamla stolar (och det finns de som också kommer från just dem!). De är dekorerade med inlagd effekt, men det är också lätt att ta neutrala och sedan dekorera dem med samma effekt för hand.

Advertisement

Och de blir ännu mer intressanta om du målar varje del med olika färger som matchar bra med varandra och – för att alltid vara riktigt shabby chic – använd pastellnyanser.

För att bekvämt placera ljusen på dessa trästöd, även de kortare, kan du lägga till ett "fat" genom att använda gamla enportions-kakformar, även de som förstörts av tidens tand fungerar bra för detta (kanske till och med bättre!).

Advertisement

Eller så kan du använda glasskålar, kanske med många hängande kristaller, som delarna från en kristallkrona. 

Ett annat dekorativt motiv som är kärt för shabby chic-smaken är metallburarna: sätt in ljus eller värmeljus i dem så får du en romantisk och vintage dekoration.

Advertisement

En gammal kandelaber vars glasmuggar har bytts ut mot tekoppar: en fascinerande idé!

Och om du hittar en metallspiral, som de i smidesjärn som används i utemöbler eller som ingick i något annat föremål (räcken ...) kan du fixera glas eller glasburkar och montera allt på väggen, redo att tändas upp med ljus!

Gillar du shabby chic-stilen?

Advertisement