Vill du skapa skugga på balkongen eller skapa avskildhet? Använd växter, även låtsasväxter

av Hilda Maria Morgan

03 Maj 2022

Vill du skapa skugga på balkongen eller skapa avskildhet? Använd växter, även låtsasväxter
Advertisement

Balkonger är utrymmen som oavsett storlek förtjänar att levas till fullo. De tillåter oss att tillbringa tid utomhus, speciellt när vi inte har en trädgård och är ofta en riktig avlastningsventil.

Det händer dock ofta att de också är utrymmen som utsätts för nyfikenhet hos grannar, människor på andra sidan gatan eller förbipasserande; eller att de på grund av sin exponering blir glödheta på sommaren och därför inte blir särskilt beboeliga. För att hjälpa oss att göra dem vackrare och bekvämare kan vi använda gardiner och parasoll, men också några mer annorlunda lösningar, som gröna väggar som skapar avskildhet eller skugga på ett naturligt sätt. Här är några idéer, även med låtsasväxter.

Advertisement

Precis som staket kan paneler med låtsasmurgröna skärma av diskret och ge ett intryck av fräschör mer än många andra beklädningar.

Advertisement

Smala planteringskärl med låtsasbambu är också framgångsrika, de skapar en högre vägg.

De vertikala trädgårdarna, eller de gröna väggarna som är som en levande tavla, är en av de senaste årens populäraste installationer. Extremt natursköna och "utrymmesbesparande", men de är också krävande att ta hand om. Det finns dock versioner med låtsasväxter som är verklighetstrogna och som också kan användas för att skapa en skiljevägg på balkongen. Föreställ dig vilken unik bakgrund för ditt utevardagsrum det skulle skapa.

Du kan också välja riktiga växter och klätterväxter som kan odlas så att de skapar ett naturligt tält.

Det finns produkter att köpa eller gör-det-själv-projekt som kombinerar träväggen med en plantering nedan, som också är bra för att skapa avskildhet.

Advertisement

Och om du lägger till ett nät, eller någon annan robust och stabil spaljé till din plantering får du en vägg att odla klätterväxter på. Det finns många arter som drar nytta av solen och som inte bara ger vacker växtlighet utan också mycket vackra blommor.

Bougainvillea, klematis och solanum är några exempel.

De välskötta träväggarna (och som man även skulle kunna skapa med pallar och återvunnet trä) kan bli stödet för många korgar fulla med blommor.

Advertisement

Annars skulle man kunna tänka sig att skydda sig från solen och från nyfikna ögon med en serie hängande planteringskärl som blad från växter av många olika typer hänger ner ifrån.

Om man däremot föredrarvissa typer av bambu eller gräs så finns det sorter som kan växa även i lite jord och utvecklas ganska mycket på höjden: perfekt för smala och långa planteringskärl som kan täcka balkongräckena.

Advertisement

På större balkonger är det möjligt att använda träskärmar och avdelare som de som används i trädgårdar eller på stora terrasser, du kan sedan dekorera dem med blommor, även med buskar i krukor eller till och med klätterväxter.

Skulle du vilja använda sådana här lösningar till din balkong?

Advertisement