Är du osäker på vad du ska göra med din gamla tröja? Ta reda på hur många sätt du kreativt kan återvinna den på

av Hilda Maria Morgan

02 Maj 2022

Är du osäker på vad du ska göra med din gamla tröja? Ta reda på hur många sätt du kreativt kan återvinna den på
Advertisement

Vem har inte åtminstone en tjocktröja i garderoben, att ha på sig för att ta sig igenom dagen, eller till de kallaste kvällarna under året? Tröjor är sådana där bekväma plagg som omsluter oss som en kram, och som vi använder för att känna oss bekväma och varma både utomhus och inomhus.

Men det händer att de eftersom de används frekvent blir skadade eller slitna, eller så kanske vi tvingas rensa bort dem från garderoben på grund av en tvättolycka eller ankomsten av malar som gör dem oanvändbara. Det finns de fall där vi alltså inte längre kan bära dem men de är egentligen inte helt förstörda, och då kan vi återställa dem med något kreativt projekt och förvandla dem till något annat, som i idéerna som visas nedan.

Öppna halsen och ärmarna, använd fram- och baksidan av tröjan så får du fyra eller fem rutor eller rektanglar av varje plagg att sy ihop och gradvis skapa en handgjord lapptäcke.

Advertisement

Online kan du också hitta flera tutorials om hur man förvandlar ulltröjor och koftor till skräddarsydda kjolar, perfekta för att möta vintern med ett bekvämt och varmt plagg.

Fler gör-det-själv-modeprojekt: från tröjan kan du också få olika accessoarer som sjalar eller halsdukar, hårband eller benvärmare som du sätter innanför kanten på stövlarna!

Det finns också projekt att efterlikna för att förvandla din favorittröja till en mjuk shoppingväska: det här är den vanligaste modellen, och den i princip lättaste att göra. Vi kan sedan ägna oss åt att välja de lämpligaste handtagen för att anpassa det efter önskemål.

Ett annat element som hjälper att ändra projekten så som vi vill är innerfodret: vi kan ju inte lämna tröjans struktur i kontakt med något föremål som skulle kunna hamna i väskan och som skulle kunna förstöra den på stört.

Advertisement

När det bara finns rester kvar kan de användas för att skapa dekorationer att applicera på andra plagg eller för att använda för alla typer av jobb. Det kan vara ullblommor men också fjärilar, löv med mera.

En annan populär syssla är den som går ut på att använda gamla tröjor som ett örngott för prydnadskuddar till soffor, fåtöljer eller sängar. Och de fungerar även när de har knapparna kvar!

Advertisement

Genom att lyckas få fram många olika tygrester kan du skapa dekorationer i relief som är perfekta för att dekorera unika kuddar, som om de vore gigantiska blommor!

Och vad sägs om att göra mjuka och färgglada fotpallar av gamla tröjor?

Du kan även leta efter idéer för att skapa handskar (vanligtvis tumvantar), kepsar, ljushållare eller "kläder" för vinflaskor. Och så finns det även projekt för våra fyrbenta vänner, som gör-det-själv-hundkorgar och även kläder för hundar och katter.

Har du någonsin återvunnit en tröja på något av dessa kreativa sätt?

Advertisement