Örngott utan sömnad: ta reda på hur du kan skapa dem!

av Hilda Maria Morgan

25 April 2022

Örngott utan sömnad: ta reda på hur du kan skapa dem!
Advertisement

På soffor, fåtöljer, stolar och även på sängen är det skönt att ha extra, sköna och färgglada kuddar för att göra inramningen inte bara vackrare utan också skönare när vi slår oss ner på vår favoritplats för att koppla av.

Ofta är alltså kuddarna just den där inredningstillbehören som gör att vi kan liva upp rummet med djärvare färginslag, eller olika slags mönster som kanske skulle vara överdrivna och brokiga på möblerna eller på väggarna. Och vi kan också använda dem som element som förändras efter årstiderna eller återkommande: kort sagt, att ersätta ett örngott med ett annat är en enkel och snabb åtgärd för att ge ett nytt utseende till ett helt vardagsrum eller sovrum. Och om man sedan kan skapa dessa för hand utan att behöva sy, blir det ännu lättare att förnya utseendet precis när vi vill.

Advertisement

Den enklaste tekniken för att täcka en kudde är att använda tygrester som lindas ordentligt runt kudden och sedan stängs med en knut baktill. Detta resulterar i en slät yta på framsidan och knuten sticker ut där den inte syns.

Advertisement

Men ibland är det själva knuten som ger den där extra touchen och som alltså exponeras: kudden liknar då ett slags kuvert, och det är också väldigt enkelt varje gång att ta av överdraget för att tvätta det.

Det är perfekta idéer för att använda gamla lakan som fortfarande är i gott skick eller andra tygrester. Men även om vi skulle vilja använda nya tyger skulle vi bara kunna köpa resterna som ofta är billigare och som ändå inte skulle räcka till mer krävande projekt.

Som ett alternativ till knuten, men fortfarande utan att behöva ta upp nål och tråd, finns limpistolen! I det här fallet måste kudden betraktas som om det vore en låda som skulle täckas med presentpapper. Du placerar den i mitten av det ovikta tyget, på baksidan, och viker tygets kanter om kudden, fortsätt med de motsatta sidorna. Det andra och sista paret kommer att behöva överlappas tills hela kudden är innesluten och viks över sig själv för att kunna limma "fållen" precis som om vi hade sytt den.

Ännu enklare är idén att väva ihop de två sidorna som utgör örngottet: ta två utskärningar av samma storlek, var och en bredare än kudden, och gör många snitt längs kanterna för att få fransar av samma storlek. Antalet fransar på varje sida måste vara detsamma på varje tygstycke. På så sätt kan du sedan lägga kudden i mitten och vända resterna mot varandra genom att fläta ihop varje par tygflikar tills båda sidorna stängs ihop runt kudden.

Limtekniken kan ersättas med enkla knappar eller med självhäftande kardborre! Du behöver bara limma kardborrbandet (om du inte vill sy det) eller bara ge något stygn åt knapparna, så är du klar!

Advertisement

Och med tygrester kan du även linda och stänga tyget runt de tubformade kuddarna med enkla knutar!

Dessa är verkligen enkla tekniker!

Advertisement