Om du har spruckna hälar, prova några naturliga huskurer

av Hilda Maria Morgan

22 April 2022

Om du har spruckna hälar, prova några naturliga huskurer
Advertisement

Spruckna hälar är inte bara en fläck på vår kropp, utan kan också orsaka olika typer av värk och smärta. De uppträder vanligtvis där det tidigare bara fanns förhårdnader: den hårda, torra delen av fotens hud som ofta bildas på hälarna, när fettet undertill expanderar, leder till att det bildas sprickor som är typiska för spruckna hälar.

Grunden till detta problem kan ha sin grund i olika faktorer: att stå varje dag i många timmar, gå barfota eller med öppna skor, men även att ta långa och varma duschar, använda för aggressiva tvålar eller använda skor som inte sitter bra eller inte ger rätt stöd till hälarna. Miljöförhållanden (kyla, fukt) eller medicinska problem kan också påverka dem. Förutom att återfukta dina fötter regelbundet, hur bekämpar man spruckna hälar? De naturliga huskurer som de som anges nedan kan användas.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Den bästa behandlingen är alltid att med hjälp av balsam utformade specifikt för denna del av kroppen, som vanligtvis är formulerade med urea, salicylsyra eller alfahydroxisyror, som dock är tillrådligt att använda med godkännande av en läkare.

Du kan också prova dessa metoder:

  • Fotbad: för att mjuka upp och återfukta huden, håll fötterna i varmt vatten i 20 minuter, använd sedan en badsvamp eller pimpsten för att ta bort hårda delar. Klappa fötterna torra och applicera balsamet eller krämen. Du kan också smeta ut vaselin för att behålla fukten i huden. Du kommer att behöva bära strumpor för att undvika att smutsa ner lakanen (bäst att göra innan du går och lägger dig). I fotbadet kan du även lägga lite ättika.
  • Honung: efter att ha haft fötterna i vatten som för ett fotbad, massera dem med en sked eller två med honung, eller lämna honungen som en kompress över natten och skölj sedan.
  • Kokosolja: även denna masseras in i foten och lämnas kvar över natten. Förutom att vara återfuktande har kokosolja antiinflammatoriska och antimikrobiella egenskaper och är även användbar för fotbad.
  • Olivolja eller annan vegetabilisk olja av god kvalitet (till exempel mandel): det hjälper till att återfukta.
  • En kräm baserad på mosade bananer, även detta är återfuktande. Du kan lägga till lite honung.
  • För att exfoliera (efter att ha tagit ett fotbad) kan du använda olja och havre.

Har du någonsin haft problem med spruckna hälar?

Advertisement