Rep och garn för att dekorera huset: inspireras av många enkla och fängslande idéer!

av Hilda Maria Morgan

15 April 2022

Rep och garn för att dekorera huset: inspireras av många enkla och fängslande idéer!
Advertisement

Att dekorera med rep eller garn är ett idealiskt för att berika utseendet på vilket föremål som helst och förvandla det till ett personligt element med en rustik smak. Andra gånger är det det perfekta uttrycket för den marina stilen, som passar inte bara den som bor vid havet utan fascinerar även andra med sin exotiska atmosfär som får en att drömma sig bort om äventyr till sjöss.

Med rep eller garn går det alltså att göra beklädnader av olika föremål men också att bygga inredningstillbehör av alla slag, inklusive lampor. Ta en titt på hur du kan använda dessa vardagliga material med bravur.

Advertisement

Bland de definitivt mest populära idéerna att förverkliga är hyllorna som hänger på väggen, gjorda med enkla rep och träskivor. Obehandlade träskivor kan användas för ett mer rustikt utseende.

Advertisement

Men även vanliga impregnerade eller lackade träskivor för en modernare möbel.

Det råder ingen brist på idéer för lampor gjorda med tjocka rep, till exempel repen till båtar, på vilka kablarna med de hängande glödlamporna är tvinnade, eller vägglampetter gjorda med träarmar på vilka repet som håller lampan är lindat.

För att täcka soffbord, eller puffar, gjorda av gamla däck, är rep perfekt: det kommer att få dem att se mycket mer raffinerade ut och du kan också skapa mönster i relief.

En stubbe eller något annat cylindriskt stöd (kanske till och med en metallsoptunna), täckt med tjockt rep, blir till fantastiska småbord som kan placeras bredvid fåtöljer och soffor.

Advertisement

Vilken lampskärm som helst, kanske till och med lite sliten, kan komma tillbaka till liv med en enkel beklädnad av garn som ger den karaktär.

Glasunderlägg, grytunderlägg och bordsmattor: med mycket snöre och limpistol kan du göra en myriad av vackra och användbara tillbehör.

Advertisement

Blås upp en ballong, doppa snöret i utspätt vinyllim och linda det runt ballongen för att skapa ett intrikat mönster, pensla sedan över med det återstående limmet och låt det stelna. När den är helt torr är det bara att sticka hål i och ta bort ballongen för att få en sfär att använda med batteridrivna lampor eller värmeljus: fantastiska lampskärmar eller lyktor!

Snabbkomponerad bordsdekoration: några glas, ljus, snöre och sedan kvistar eller till och med kanelstänger.

Advertisement

Väv garnet runt valfri billig, perforerad plasttvättkorg så får du den att se snygg ut.

Med lite tålamod kan du använda garn för att väva en köksmatta.

Skulle du vilja dekorera huset med garn eller rep?

Advertisement