Har du en gammal oanvändbar skärbräda? Förvandla den till något vackert och användbart: massor av kreativa idéer

av Hilda Maria Morgan

30 Mars 2022

Har du en gammal oanvändbar skärbräda? Förvandla den till något vackert och användbart: massor av kreativa idéer
Advertisement

Träskärbrädor är mycket användbara i köket: vi skär bröd, kött, ostar och även grönsaker, kött eller frukt. Men eftersom de kommer i kontakt med många typer av olika material och därför - särskilt när det gäller kött eller fisk – alltid måste rengöras efter varje användning, genom att tvättas eller behandlas med olika medel slits de till slut ut.

Ibland deformerar kontakt med vatten dem, andra gånger bildas sprickor eller så går till och med vissa delar av skärbrädan går sönder. Då är det obekvämt att fortsätta använda dem och det rekommenderas heller inte, men det är fortfarande möjligt att utnyttja dessa föremål på ett kreativt sätt, att återvinna dem med gör-det-själv-jobb för att inreda med originalitet. Ta reda på några nedan.

Advertisement

Det går att hämta inspiration från stativ och hålramar för att lägga till en sorts hylla med underkant och ett stödstift på baksidan, här kan du använda en gammal skärbräda för att stödja upp böcker men även surfplattor som kan användas i köket men även på andra ställen i huset.

Advertisement

Du kan också använda något kreativt återvunnet föremål, till exempel en murslev, för att hålla dem uppe.

Lägg till en metallbehållare på ena sidan – det finns de som använder gamla rivjärn, men var noga med att släta ut de vassa delarna, så får du här en praktisk slevkorg hängande från skärbrädan.

För att göra stativ till surfplattor eller bokstöd kan du också använda, på nederkanten, en bit av en gammal träram, som kanske till och med är snidad! Lite färg räcker för att göra allt  enhetligt.

En metallkorg och vips så har du en vashållare att hänga var du vill.

Advertisement

Väggvashållarna kan ha många olika former!

Lägger du istället till ett dokumentklipp får du en rustik anteckningsblockshållare!

Advertisement

En idé för att återvinna inte bara skärbrädan, utan även eventuella träskålar: ta bort en sektion från den senare och det blir möjligt att fästa dem vid träpanelen (skärbrädan) för att skapa en väggobjektshållare som kan användas så som du föredrar.

Och med en bakbräda kan du istället även använda hyllor och krokar, eftersom det finns mer plats!

Advertisement

Ta fram färgpennor och målarfärg, eller också en glödpenna: dekorera denna "canvas" som du vill.

 

Genom att lägga till fötter kan du förvandla skärbrädorna till grytunderlägg och upphöjda brickor som kan användas på tusen olika sätt.

Finns det någon idé du skulle skapa med en gammal skärbräda?

Advertisement