Behåll potatisskalen: du kan återanvända dem på många användbara eller...läckra sätt!

av Titti Carlberg

12 Mars 2022

Behåll potatisskalen: du kan återanvända dem på många användbara eller...läckra sätt!
Advertisement

Det finns verkligen otaliga rätter som kan tillagas med potatis: det är ett känt och ett extremt mångsidigt livsmedel som äts i hela världen. De används till salta eller söta preparat, de är billiga, lätta att odla (året runt) och därför också lätta att hitta på marknaden. Och det finns dessutom många sorter att välja mellan.

Det är därför lätt att vi alltid har tillgång till dem hemma, och för de flesta recept där de ingår är det mycket troligt att vi skalar dem, och skalet hamnar i soppåsen. men skalet är ätbart, och det är faktiskt den del av potatisen som är mest rik på näringsämnen. Dessutom är det användbart för många olika hushållsbruk, och vi nämner några av dem nedan.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

När du vill använda skalet är det alltid bäst att skrubba potatisen noga innan du skalar den: borsta dem väl och skölj dem noggrant, ta bort all jord, smuts och eventuella knoppar.

För matlagning 

  • Friterade: förbered ett gott knaprigt mellanmål, med hjälp av skal som det sitter lite potatis kvar på. Lägg ner dem helt enkelt i oljan i fritösen eller i en kastrull, ta upp dem, salta och krydda med önskvärda kryddor. Du kan ha på peppar, eller paprika och chilipeppar lite lime, timjan eller rosmarin (kanske finhackad).
  • ugnen: det är ett hälsosammare alternativ. Även i det här fallet är det bra om det sitter lite potatis kvar på skalet, lägg dem i blöt i cirka tio minuter innan du lägger in dem i ugnen och krydda efter eget önskemål. Även här kan du välja en oljeblandning och kryddor som du vill ha dem liggandes i en stund (curry är ganska gott!). Värm under tiden ugnen till 180 grader, och när den är varm lägger du skalen väl fördelade på en bakplåtspappersklädd form med låga kanter och grädda i 25-30 minuter.

För kroppsvård

  • Mot lätta brännskador: lägg skalen med yttre sidan (naturligtvis väl rengjorda) i kontakt med brännskadan; när det gäller pinfärska lätta brännskador finns det studier som använder kokta och kylda skal istället. Det har visat sig vara ett bättre botemedel än gasväv i läkningsfasen.
  • För hårvård: om de är väl rengjorda och om du har lämnat ordentligt med potatis på skalen, kan du mala dem för att skapa en slags puré, eventuellt tillsätta vatten i små mängder och filtrera med bomulls- eller gasväv. Den resulterade vätskan kan användas för att behandla håret, men allt måste användas direkt då det inte kan förvaras.

I hemmet

  • Mot rost: gnugga skalet på rostfläcken och skrubba sedan med en gammal tandborste eller svamp, skölj och torka direkt efteråt. 
  • komposten: lägg dem i komposthögen, men vänta i minst 3 månader innan du använder komposten i jorden.

Vilka andra användningsområden för potatisskal har du provat?

Advertisement