Från koppar och tekannor till miniatyrträdgårdar: låt dig förtrollas av dessa kompositioner med suckulenta växter

av Titti Carlberg

13 Februari 2022

Från koppar och tekannor till miniatyrträdgårdar: låt dig förtrollas av dessa kompositioner med suckulenta växter
Advertisement

Sedan flera år tillbaka har suckulenta växter tagit sig in i design- och inredningsvärlden. De finns i alla storlekar, och de är här för att fylla hyllorna i plantskolor, butiker och stormarknader: de tusen olika sorterna av så kallade suckulenta växter, långt bortom bara kaktusar, beundras för sina mest olika former och färger, och uppskattas för att de är lätta att odla.

Dessa egenskaper gör dem lämpliga att placeras i exceptionella krukor och planteringskärl, där andra vanliga växter aldrig skulle kunna stå, då de inte behöver så mycket jord kan du därför hitta en plats även i mindre behållare. Det har fötts många trender inom inredning som ser dem som huvudföremål i många återvinningsidéer, och här nedan erbjuder vi dig några idéer för att skapa miniträdgårdar och planteringar med suckulenta växter inuti gamla koppar, glas och tekannor.

Advertisement

Eftersom suckulenta växter behöver ett substrat som är gjort av sand eller perlit, kan du också se vad som händer under jorden genom att placera dem i genomskinliga behållare som gamla glas, bägare och muggar. Och du kanske gillar att skapa olika lager med de olika materialen som ska användas för jorden.

Advertisement

Även i te- och kaffekoppar av glas blir det väldigt fint med suckulenter!

När det händer att örat på en porslinkopp går sönder, som muggen du använder till frukost, visst går det säkert att limma fast örat igen på koppet men det kommer att bli ännu mer ömtåligt då... Så varför inte använda koppen til att plantera suckulenter i den.

Tekannor passar även för denna form av återvinning och fallande växter, som vissa typer av sedum.

Och vad sägs om att använda inte bara skålen, utan också det matchande fatet? De är vackra när de placeras på ljusstakar eller höga kakfat.

Advertisement

Miniglasburkar eller muggar med öron: det är också väldigt fina idéer för en annorlunda present.

Om du har odlat många kan du ställa dem på en hylla som du kanske har byggt själv.

Advertisement

Det är alltid kul att använda växten som en hårkrona, och koppens öra som näsa, du behöver bara en penna för porslin som du kan rita ögon med.

Har du några koppar av koppar som du inte använder? någon i förstört silver? De kan göras om till planteringskärl för dessa miniatyrträdgårdar.

Advertisement

En teservice komplett med en bricka, som dock har förvandlats till en miniträdgård att beundra.

Har du redan återvunnit dina koppar på liknande sätt för att exponera dina suckulenter?

Advertisement