Kroppsskrubb gör-det-själv: förbered en skrubb med naturliga ingredienser

av Titti Carlberg

15 Februari 2022

Kroppsskrubb gör-det-själv: förbered en skrubb med naturliga ingredienser
Advertisement

Att exfoliera huden, såväl som i ansiktet som på kroppen, är en skönhetsritual som är känd sedan urminnes tider för att ge lyster och jämna ut epidermis. Beroende på vilka delar av kroppen som du ska skrubba behöver du använda exfolierande produkter eller scrubs, för mer eller mindre känslig hud.

Den större eller mindre nötningsförmågan hos scrubs ges av kornen på de produkter som används för att exfoliera, såväl som av deras koncentration. Till de slipande ingredienserna tillsätts sedan närande och mjukgörande komponenter, för att inte irritera huden för mycket och även skämma bort den på rätt sätt. Det finns otaliga liknande produkter på marknaden, men när du har ont om din favoritscrub, kan du enkelt göra en egen hemma.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Ingredienser som du kan använda:

  • Fin salt: blanda en matsked salt med en matsked honung och lite olja (oliv, sötmandel, argan eller kokos) eller sheasmör och gnugga in på huden, gärna efter att du precis har fuktat den. Det är sedan upp till dig om du vill öka eller minska på saltet, vilket är ganska nötande.
  • Kaffesump: när du tömmer kaffefiltret, låt då sumpen torka väl, i ett fat som är placerat på en torr plats (det får inte bildas mögel). När det är helt torrt smula då ner det i en burk och blanda sedan vid behov en matsked eller två med kaffesump och två matskedar olja (mandel, argan eller kokos) och använd det på kroppen. Låt det sitta i 5-10 minuter innan du sköljer av det.
  • Socker: du kan använda den granulerande sorten, men i allmänhet är det att föredra sockerrör med ganska grova korn. Det kan blandas på samma sätt som saltet och kaffet, och det finns de som även blandar ner ett par matskedar naturell yoghurt (osötad), även den grekiska fungerar bra.
  • Risstärkelse: om du behöver en mycket skonsam peeling, då är risstärkelse något för dig. Blanda en matsked med en jämn tesked socker och lite olja (argan eller sötmandelolja är mest lämplig) för att få en blandning som är lätt att smeta ut, men inte för flytande, eftersom stärkelsen är ganska pudrig.

Om du inte hittar de sorters olja och smör som anges kan du som en nödlösning lägga till en matsked kaffesump eller socker i din duschtvål: hälla allt i ena handen och blanda med båda händerna och gnugga sedan in det på kroppen. Efter exfolieringen med en scrub är det alltid viktigt att tvätta och torka huden ordentligt, och sedan använda en mycket mild fuktkräm (utan parfym) gärna något med olja. Men det är farmförallt viktigt när du använder "akut" skrubben som du blandar ut i din duschgel.

Hur ofta ska man använda scrub? generellt rekommenderas det minst ett par gånger i månaden, även om det finns de som använder det ofta (en gång i veckan) men de använder ännu mer milda produkter. Det beror också på din huds egenskaper, och det är alltid bättre att börja med milda produkter och sedan efter hand gå över till de mer aggressiva på vissa mindre känsliga områden (benen och särkilt knäna och armbågar) men först senare.

Advertisement