Aloe Vera: många användbara råd för att odla en vacker växt med tusen användningsområden

av Titti Carlberg

19 Januari 2022

Aloe Vera: många användbara råd för att odla en vacker växt med tusen användningsområden
Advertisement

Aloe Vera är en av de mest kända växterna i världen och från vars fruktkött och saft, sen urminnes tider, är ett botemedel på brännskador, insektsbett, solbränna; med aloeplantan kan du även förbereda kosmetiska produkter för huden och håret och det finns även drinkrecept som är bra för hälsan.

Om du har några av dessa växter hemma, kan du då och då, ta bladen (som tas bort genom att försiktigt lossa dem från basen, utan att bryta eller skära av dem) och använda dem direkt på huden som rodnat av solen, eller som en naturlig fuktighetskräm. Detta är växter som är typiska för torra och varma klimat, som därför fruktar vinterkylan, de kräver lite underhåll och växer inte för snabbt, vilket gör dem lämpliga att odla hemma med vederbörlig omsorg.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Exponering: välj en ljus plats, där växten kan njuta av många timmars ljus. Men om den exponeras direkt för solen i för många timmar, särskilt under de varmare månaderna på året, kan bladen bli gula.
  • Jord: jorden måste vara torr och dränerande, eftersom de är växter som inte tål vattenstagnation på något sätt. Vi rekommenderar därför en mix för kaktusar, som du även kan förbereda genom att blanda universaljord med ganska grovkornig sand och lite perlit eller pimpsten.
  • Bevattning: de bör bevattnas endast när jorden är helt torr, därför mycket sällan på vintern och bara lite oftare på sommaren, beroende på temperaturerna. Men vid vattning måste jorden bli helt blöt, med vattnet som rinner fritt ner på botten. Det är alltid bättre att vattna den stående i badkaret eller i en balja men att ta bort den när allt vatten har runnit ut.
  • För att säkerställa bättre förhållanden, välj en terrakottakruka, som gör att jorden kan andas bättre. När det gäller storleken måste krukan vara tillräckligt stor och djup för att bekvämt rymma alla rötter. Du kan också sticka ner lite vass eller pinnar i jorden för att hjälpa bladverket när det växer så att det inte blir obalans.
  • De behöver inte gödslas, men om du vill göra det ändå så är det bäst att göra det på våren med ett gödsel som ska spädas ut i vatten som är mycket rikt på fosfor.
  • Om du vill att de ska förökas ska du ta de små plantorna som växer i basen, separera dem från den med en vass kniv och sätta dem i nya krukor med kaktusjord.

Har du några aloe plantor hemma?

Advertisement